Aanmelden
 Gratis registreren
Zoeken
1704 Fans

Veranderingen bij de Buma?

Gepubliceerd op dinsdag 19 april 2011 om 14:00

Organisatie: CMS Derks Star Busmann

 

In Nederland zijn er diverse Cbo's (Collectieve beheersorganisaties) die namens auteurs gelden innen, zoals de Buma en Videma. Minister Teeven is nu voornemens om meer transparantie en toezicht bij deze Cbo's te bewerkstelligen. Bijzondere aandacht besteedt hij aan de realisering van de 1-loketgedachte. Eerst wil hij dit echter aan de Cbo's zelf overlaten. Mochten de Cbo's daar medio 2012 niet in slagen, dan zal de minister dit wettelijk gaan regelen. De minister vindt het echter niet wenselijk om concurrentie bij collectieve beheersorganisaties toe te laten, zoals bijvoorbeeld in de VS gebeurt.

Op dit moment zijn er al ontwikkelingen gaande die naar de 1-loket-gedachte toewerken. Zo hebben Buma, Sena en Videma voor een groot deel van het bedrijfsleven een gezamenlijke basisregistratie opgezet. Daarnaast kunnen muziekgebruikers vanaf eind april 2011 gebruik maken van www.mijnlicentie.nl.

Ook de EU zal zich met Cbo's gaan bemoeien. De Europese Commissie zal rond de zomer een richtlijnvoorstel laten verschijnen. De ontwikkelingen op dit gebied zijn het volgen waard. Mogelijk wordt het via legale weg een stuk eenvoudiger en goedkoper om gebruik te maken van door het auteursrecht beschermde werken.

Meer nieuws van dinsdag 19 aprilMeer nieuws van dinsdag 19 april:

 Published by  Developed by  Powered by
Rechtenmedia Rechtenmedia
Blue Horizon Blue Horizon
Up2Serve
Preface ROI Driven Online Marketing
© 2004 - 2016 Rechtennieuws.nl Alle rechten voorbehouden.