De Tweede Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aangenomen. De overheid kan een meldplicht, gebiedsverbod of een contactverbod opleggen op grond van gedragingen die in verband kunnen worden gebracht met terroristische activiteiten of de ondersteuning daarvan. Bijvoorbeeld contacten met andere geradicaliseerde personen, gecombineerd met een opvallende belangstelling voor bepaalde objecten of evenementen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het gaat dan bijvoorbeeld om personen die terugkeren van het jihadistisch strijdtoneel en van wie een dreiging uitgaat voor de nationale veiligheid en waartegen (nog) geen strafrechtelijk onderzoek is ingesteld. Ook personen die niet zijn uitgereisd om zich aan te sluiten bij een terroristische strijdgroep kunnen sterk zijn geradicaliseerd en eveneens bereid zijn om geweld te gebruiken.
Ook kan op grond van deze wet een uitreisverbod worden opgelegd als het gegronde vermoeden bestaat dat een persoon uit het Schengengebied wil reizen om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie.
Al deze maatregelen kunnen alleen worden opgelegd als dat noodzakelijk is ter bescherming van de nationale veiligheid.
Het wetsvoorstel is onderdeel van het actieprogramma Integrale aanpak jihadisme. Dit programma heeft tot doel het beschermen van de democratische rechtsstaat, bestrijden en verzwakken van de jihadistische beweging in Nederland, en het wegnemen van de voedingsbodem voor radicalisering. Het betreft zowel preventieve als repressieve maatregelen. Voor de regering zijn beide van groot belang.