Bij de intentie van ouders van minderjarige kinderen om te gaan scheiden, komt altijd het alimentatie vraagstuk aan de orde. Veel gescheiden ouders krijgen immers maandelijks te maken met het betalen of het ontvangen van kinderalimentatie. Naast het te betalen bedrag is het, voor zowel de alimentatie betalende- als de ontvangende ouder, belangrijk om te weten wat de regels met betrekking tot kinderalimentatie zijn.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat is kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is de financiële vergoeding die een niet verzorgende ouder periodiek afdraagt aan de verzorgende ouder als zij (als gevolg van een scheiding) niet meer samen deze taak uitvoeren. De niet verzorgende ouder (dus de ouder waarbij het kind of de kinderen niet ingeschreven staan) draagt door de kinderalimentatie regeling bij aan de kosten voor opvoeding en verzorging.
De kinderalimentatie regeling voorziet in meerdere doelstellingen. De voornaamste doelstelling van de kinderalimentatie regeling is dat de kind of de kinderen er niet te veel de dupe van worden als de ouders het besluit hebben genomen om uit elkaar te gaan. Daarnaast wordt er gestreefd naar een situatie waarbij de kinderen bij beide ouders in grote lijnen dezelfde situatie ervaren.
Kosten die vallen onder de alimentatie voor kinderen
Zoals aangegeven heeft de kinderalimentatie regeling betrekking op de kosten voor opvoeding en verzorging van de kinderen. Deze termen hebben betrekking op een ruim begrip. De genoemde kosten worden dan ook specifiek afgekaderd door de Expertgroep Alimentatienormen. Deze expertgroep voorziet in adviezen op dit gebied maar in de meeste gevallen nemen de rechters dit advies bijna volledig over in hun besluitvorming.
Bij het opstellen van de afspraken met betrekking tot de alimentatie regeling, wordt ervan uitgegaan dat iedere ouder de dagelijkse kosten voor het kind of de kinderen betaalt als ze bij de betreffende ouder zijn. De omgangsregeling die de beide ouders afspreken is dan ook een van de factoren die bepalend is voor de uiteindelijke hoogte van het alimentatiebedrag.
Kinderalimentatie heeft dan ook betrekking op verblijfsoverstijgende kosten. Onder deze kosten vallen onder andere het schoolgeld, geld voor kleding of de kosten voor abonnementen. De Expertgroep Alimentatienormen heeft ook de omschrijving van de verblijfsoverstijgende kosten verzorgd om ervoor te zorgen dat ook op dit aspect geen ruimte voor discussie kan ontstaan.
Wettelijke regels met betrekking tot kinderalimentatie
De ouders zijn er vrij in om zelf (of met behulp van bijvoorbeeld een echtscheidingsmediator) tot afspraken te komen met betrekking tot kinderalimentatie. Deze afspraken worden vervolgens vormgegeven in het ouderschapsplan en worden door de rechter getoetst voordat een echtscheiding wordt uitgesproken. De rechter kijkt hierbij kritisch naar de gemaakte afspraken. Er wordt er immers (terecht) voor gewaakt dat een minderjarig kind niet de dupe is van een scheiding van diens ouders.
Op het moment dat de ouders zelf niet in staat zijn om gezamenlijk afspraken te maken, of deze intentie niet hebben, zijn de wettelijke regels van toepassing. Deze wettelijke regels hebben betrekking op zaken als de hoogte van het alimentatiebedrag en de periode dat kinderalimentatie van toepassing is.
Factoren die van invloed zijn op de hoogte van het alimentatiebedrag voor de kinderen
Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de hoogte van het alimentatiebedrag voor de kinderen. Naast de eerder genoemde omgangsregeling zijn dat factoren als de behoeften van het kind of de kinderen, het inkomen van het gezin en de draagkracht van de onderhoudsplichtige (dus de persoon die alimentatie moet betalen).
Aanvullend op het bovenstaande is het goed om te vermelden dat het te betalen bedrag aan kinderalimentatie kan/ moet worden herzien als er bij een van de ouders sprake is van een significante verandering in de financiële situatie. Hiervoor zal een wijziging in het ouderschapsplan moeten worden aangebracht. Ook in deze situatie hebben de ouders de vrijheid om deze afspraken onderling te maken maar kan hiervoor ook gebruik worden gemaakt van de ondersteuning van bijvoorbeeld een echtscheidingsmediator.
Hoe hoog is de alimentatie per kind?
De juiste hoogte van het kinderalimentatie bedrag is lastig te bepalen. Dit bedrag is immers afhankelijk van de behoeften van het kind (wat verschillend is per leeftijd) en de maatschappelijke situatie met betrekking op bijvoorbeeld de koopkracht. Dit is de reden dat de hoogte van het kinderalimentatie bedrag vaak gebaseerd wordt op de tremanormen. Dit is een periodieke rapportage dat wordt opgesteld door de Expertgroep Alimentatienormen. Deze expertgroep is een adviserend orgaan dat wordt vormgegeven door een groep rechters. Deze rechters hebben zich gespecialiseerd in het opstellen van richtlijnen die gebruikt kunnen worden voor het bepalen van de alimentatiebehoefte. Deze schriftelijke formulering van deze richtlijnen wordt het Tremarapport genoemd. Dit rapport kan dus worden gezien als een inhoudelijk- en cijfermatig advies over op welke manier de alimentatie afspraken het beste kunnen worden vormgegeven. Het betreft hier geen bindend rapport maar dit stuk wordt in de meeste gevallen wel door de rechters toegepast om rechtsgelijkheid te garanderen.
Indexatie bedrag dat afgedragen moet worden aan kinderalimentatie
Het bedrag dat aan kinderalimentatie moet worden afgedragen (of ontvangen wordt) is aan verandering onderhevig. Deze verandering wordt vormgegeven door de indexatie kinderalimentatie. Dit is een regeling waarbij het bedrag procentueel kan worden verhoogd op basis van de gemiddelde loonstijgingen in Nederland. Deze loonstijgingen worden vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De gegevens van het CBS vormen de basis van het besluit van de minister van Rechtsbescherming met betrekking tot het indexeringspercentage. Dit percentage wordt medio november bekendgemaakt door middel van publicatie in de Staatscourant en de landelijke dagbladen.
Tot wanneer moet er kinderalimentatie betaald worden?
De indexatie kinderalimentatie regeling is van toepassing totdat het kind de 21e-jarige leeftijd bereikt heeft. Hierbij is het goed te weten dat het kind zelf ontvangst gerechtigd is als hij of zij de 18e leeftijd heeft bereikt. Het alimentatiebedrag hoeft dan niet op de rekening van de andere ouder worden gestort maar kan rechtstreeks naar de rekening van het kind zelf worden overgemaakt. Er kan een uitzondering op deze regels gemaakt worden als de rechter oordeelt dat er sprake is van schrijnende gevallen. Hiervan kan sprake zijn bij bijvoorbeeld een lichamelijke- of geestelijke handicap van het kind. In dat geval kan er geoordeeld worden dat er voor een langere periode kinderalimentatie moet worden betaald.
Op de website van Judex kunt u meer uitgebreide informatie lezen over scheiding en kinderen. Daarnaast kunt u in contact komen met een van de experts van Judex voor persoonlijk advies en ondersteuning op dit gebied. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.