Op 1 oktober 2004 treedt de nieuwe ‘Structuurwet’ in werking. De nieuwe wet maakt een einde aan het recht van commissarissen van structuurvennootschappen om zichzelf te benoemen. Voortaan kan de algemene vergadering van aandeelhouders beslissen over de benoeming en het ontslag van commissarissen bij vennootschappen. De ondernemingsraad krijgt het recht om voor een derde van de raad kandidaten voor te dragen. Door aandeelhouders en ondernemingsraad een actieve rol te geven wordt de kring van waaruit commissarissen worden geworven vergroot en worden commissarissen gedwongen verantwoording af te leggen over de wijze waarop zij toezicht hebben gehouden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De positie van aandeelhouders van alle naamloze vennootschappen wordt verbeterd. De algemene vergadering van aandeelhouders bepaalt ook de hoofdlijnen van het beloningsbeleid van het bestuur van de onderneming. Optieregelingen moeten voortaan vooraf aan de vergadering worden voorgelegd. Certificaathouders, die daarom vragen, hebben voortaan stemrecht in de algemene vergadering. De vergadering krijgt ook het recht bepaalde bestuursbesluiten goed te keuren als die besluiten de identiteit of het karakter van de onderneming ingrijpend veranderen. En tenslotte kunnen aandeelhouders eenvoudiger dan voorheen onderwerpen agenderen voor de algemene vergadering en zo mede bepalen waarover in die vergadering wordt gesproken.
De structuurwet bevat ook een bepaling op grond waarvan de minister van Justitie een gedragscode kan aanwijzen. Zo’n aanwijzing verplicht ondernemingen om in hun jaarverslag aan te geven of ze de codebepalingen hebben toegepast en zo niet uit te leggen waarom dat niet is gebeurd. De minister is voornemens de zogeheten ‘Code Tabaksblat’ aan te wijzen als corporate governance code voor beursgenoteerde ondernemingen.