Vanaf 1 januari 2006 komt er een standaardzorgverzekering voor alle Nederlanders. De verzekering komt in de plaats van het huidige stelsel van particuliere verzekeringen en het ziekenfonds.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat staat in het wetsvoorstel Zorgverzekeringswet dat minister Hoogervorst (VWS) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In het regeerakkoord zijn afspraken gemaakt over de nieuwe zorgverzekering.
Kern
Kern van het nieuwe zorgstelsel is dat het verschil tussen particuliere verzekeringen en het ziekenfonds verdwijnt. Hierdoor ontstaat er één markt voor zorgverzekeringen en zal de concurrentie tussen de zorgverzekeraars toenemen. Mensen krijgen hierdoor meer keuzevrijheid in hun keuze voor een zorgverzekering, vooral omdat verzekeraars geen klanten mogen weigeren.
Om onderlinge concurrentie op basis van premieverschillen mogelijk te maken, zullen de zorgverzekeraars scherp moeten onderhandelen met de aanbieders van zorg (ziekenhuizen, apotheken, etc). Op die manier draagt het nieuwe stelsel ook bij aan de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst.
De premie voor de nieuwe verzekering zal uitkomen op een niveau dat ligt tussen de huidige premie van het ziekenfonds en de particuliere verzekeringen. Via een zorgtoeslag wordt gewaarborgd dat de basisverzekering voor iedereen betaalbaar is.
Verzekering
In de nieuwe verzekering is iedere volwassen burger verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren, ongeacht leeftijd, geslacht, inkomen of gezondheidssituatie.
Verzekerden kunnen in de toekomst jaarlijks overstappen naar een zorgverzekeraar van hun voorkeur. De voornaamste overwegingen om van verzekeraar te wisselen zullen betrekking hebben op de hoogte van de nominale premie, de service en de kwaliteit van zorg.
De nieuwe zorgverzekering biedt een standaardpakket van noodzakelijke zorg, dat door de overheid wordt vastgesteld. Dit pakket is in principe gelijk aan het tot dan toe geldende ziekenfondspakket.
Premie
Voor de nieuwe verzekering betaalt iedereen een nominale premie (niet van het inkomen afhankelijk). Naar verwachting komt deze premie uit tussen de 1000 en 1100 euro per verzekerde. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen premie betaald te worden.
Naast een no claim kan een verzekerde kiezen voor een vrijwillig eigen risico dat kan oplopen tot 500 euro.
Zorgverzekeraars kunnen gaan concurreren door een lagere premie voor de verzekering aan te bieden. Het is echter niet toegestaan om lagere of hogere premies te vragen op basis van leeftijd, geslacht, inkomen of gezondheidssituatie. Het aanbieden van collectieve contracten aan groepen verzekerden (zoals werknemers) blijft mogelijk.
Zorgtoeslag
Om de verzekering voor iedereen betaalbaar te houden, komt er vanaf 1 januari 2006 een zorgtoeslag die afhankelijk is van het inkomen. De zorgtoeslag wordt maandelijks door de belastingdienst uitgekeerd.
De precieze hoogte van de toeslag wordt in de loop van 2005 vastgesteld, maar naar verwachting zal deze voor een alleenstaande met minimumloon circa 300 euro en voor gehuwden of samenwonenden maximaal rond de 900 euro bedragen.
Daarnaast kunnen burgers met lage inkomens en hoge zorgkosten geld terug krijgen via de Tegemoetkomingsregeling bijzondere uitgaven (TBU), die per 1 januari 2004 is ingevoerd.
Toezicht
Minister Hoogervorst wil dat de overheid garant blijft staan voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg voor alle burgers. Om hier op toe te zien, wordt een Zorgautoriteit opgericht. Die gaat samen met de Pensioen- en Verzekeringskamer toezien op het goed functioneren van de verzekeringsmarkt.
Invoering
Wanneer de Tweede en Eerste Kamer met het wetsvoorstel instemmen kan de nieuwe basisverzekering per 1 januari 2006 van start. Om ongewenste inkomenseffecten als gevolg van de invoering van de nieuwe verzekering tegen te gaan, trekt het kabinet jaarlijks 900 miljoen euro uit.
In 2005 zullen burgers en alle betrokken partijen uitgebreid worden geïnformeerd over de inhoud en de gevolgen van de Zorgverzekeringswet en de Wet op de zorgtoeslag.
Eén Dossier Zorgverzekeringswet
Eén Verzekering voor ziektekosten
Samenvatting nieuwe Zorgverzekeringswet
Wetstekst van de Wet op de zorgtoeslag