De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) werkt aan veilig en gezond voedsel, veilige producten en gezonde dieren. Jaarlijks worden daartoe meer dan 150.000 bedrijven en organisaties gecontroleerd. Door uitkomsten van inspecties bekend te maken krijgen burgers meer informatie voor het onderbouwen van keuzes en kan het vertrouwen in de overheid worden vergroot.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Om ervaring op te doen met de openbaarstelling worden op een drietal werkterreinen van de VWA uitkomsten openbaar gemaakt. Vanaf 1 oktober 2006 wordt geleidelijk een start gemaakt met gegevens over het gebruik van vloeibaar frituurvet in de horeca, en over residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Vanaf 1 april 2007 zijn inspectieresultaten van de hygiëne in slachthuizen in te zien.
De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben in het voorjaar van 2006 besloten de samenleving (burgers, consumenten en bedrijven) meer inzicht te geven in de controles die de VWA uitvoert. Het wettelijk kader voor de openbaarmaking van controlegegevens wordt voor een belangrijk deel gevormd door de Wet openbaarheid van Bestuur (WoB).
Niet alle controlegegevens van de drie werkterreinen zijn op 1 oktober beschikbaar. De gegevens zullen per week worden aangevuld. Rond 1 januari 2007 zullen van een groot aantal bedrijven de controlegegevens beschikbaar zijn.