Uit de evaluatie van de 80 km zones op de A10 Amsterdam, A12 Utrecht, A12 Voorburg en A20 Rotterdam blijkt dat op drie van de vier zones de schadelijke uitstoot van het wegverkeer is afgenomen. Alleen op de A20 bij Rotterdam heeft de 80 km een neutraal effect op de verkeersemissies. Dit bericht het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Positief beeld verkeersveiligheid en geluidshinder
De effecten op de files verschillen per traject. De filezwaarte op de A10 Amsterdam is afgenomen, maar op de A12 bij Voorburg en de A20 bij Rotterdam zijn de files toegenomen. De waargenomen files op de A12 bij Utrecht worden niet veroorzaakt door de 80 km maatregel, maar door andere knelpunten in de buurt (bij Bunnik en op de A2). Het beeld van de verkeersveiligheid en de geluidhinder is voor alle 80 km zones positief.
Betere doorstroming
De trajectcontrole op de 80 km zones blijft bestaan. Voor een betere doorstroming hebben minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en officier van justitie Spee van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie wel afgesproken meer bekendheid te geven aan het feit dat er (net als bij andere trajectcontrolesystemen) pas boetes worden opgelegd aan automobilisten als er gemiddeld op het betreffende traject na aftrek van 3 kilometer correctie 84 km/uur of meer wordt gereden. Dit betekent dat weggebruikers op de 80 km zones zonder zorgen daadwerkelijk 80 km/uur kunnen rijden en indien nodig even kunnen versnellen om de doorstroming van het verkeer niet teveel af te remmen.
Optimale afstemming doorstroming, leefkwaliteit en verkeersveiligheid
De 80 km zones zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit substantieel te verbeteren. Daarnaast is als voorwaarde gesteld dat de maatregel de verkeersveiligheid niet mag verslechteren, een bijdrage levert aan de vermindering van de geluidsproblemen en bijdraagt aan een gelijkmatige doorstroming van het verkeer. Uit de evaluatie blijkt dat de snelheidsverlaging per locatie verschillende resultaten oplevert. Daarom is maatwerk nodig. Peijs denkt daarbij onder andere aan een dynamisering van de maximumsnelheden. Dit betekent dat de maximumsnelheid op een traject afhankelijk van het tijdstip en verkeersdrukte varieert. De bedoeling is om hiermee een optimale afstemming te bereiken tussen doorstroming, leefkwaliteit en verkeersveiligheid. De minister wil een aantal proeven starten met deze dynamisering van de maximumsnelheden en stuurt daarvoor binnenkort een voorstel naar de Tweede Kamer.