Een brede invoering van slimme systemen in auto’s zou acht procent minder ongevallen betekenen. Dat blijkt uit een praktijkproef van Rijkswaterstaat, waarvan de resultaten 24 oktober bekend werden. In de praktijkproef werden voertuigen uitgerust met twee soorten systemen. Het eerste systeem past de snelheid aan als de bestuurder te weinig afstand houdt van de voorganger. Het tweede systeem waarschuwt wanneer je onbedoeld, dus zonder het gebruik van knipperlichten de rijstrook verlaat.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Rijgedrag verbetert
Het rijgedrag van bestuurders verbetert door de rijtaakondersteunende systemen. Er wordt beter afstand gehouden, er zijn minder ongewenste lijnoverschrijdingen, de snelheid is gelijkmatiger, er wordt gelijkmatiger geaccelereerd en er wordt beter gebruik gemaakt van de richtingaanwijzers. Daarnaast vinden bestuurders en passagiers dat de systemen het rijcomfort verhogen, waarbij systemen die ingrijpen in de rijtaak beter worden gewaardeerd dan systemen die alleen waarschuwen. De doorstroming verbetert als het aantal ongevallen en de daardoor ontstane files afnemen. Het brandstofverbruik neemt door gebruik van rijtaakondersteunende systemen gemiddeld met drie procent af. Emissies nemen af met vijf tot tien procent.
Wegen naar de Toekomst
De praktijkproef is een onderdeel van het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst. Wegen naar de Toekomst onderzocht in de pilot de Rij-Assistent wat rijtaakondersteunende systemen kunnen betekenen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, de verkeersdoorstroming en het milieu. Centraal stond de vraag hoe de individuele weggebruiker deze systemen heeft ervaren. Daarnaast onderzocht Wegen naar de Toekomst wat de effecten en mogelijkheden van deze systemen zijn voor de wegbeheerder en verkeersmanager.