De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met een wijziging van de Mediawet. Dit wetsvoorstel regelt een betere samenwerking, programmering en besturing van de publieke omroep. Er komt een kleinere raad van toezicht die bestaat uit onafhankelijke Kroonleden en een college van omroepen waarin de omroepvoorzitters vertegenwoordigd zijn. De netbesturen worden opgeheven en de raad van bestuur krijgt een heldere regierol bij de programmering op de netten. Het kabinet acht een snelle invoering van deze maatregelen nodig om de publieke omroep met ingang van het volgend omroepseizoen (september 2005) al beter te laten functioneren.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In juni 2004 heeft het kabinet deze maatregelen aangekondigd in zijn reactie op het rapport van de visitatiecommissie die het functioneren van de publieke omroep heeft onderzocht. De commissie constateerde dat de afzonderlijke omroepen redelijk tot goed functioneren maar dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het publieke bestel ernstig tekort schiet. De commissie weet de knelpunten vooral aan een slecht functionerende organisatie. Naast deze maatregelen voor de korte termijn heeft het kabinet ook aangekondigd in de eerste helft van 2005 een visie en wetgeving voor de toekomst van de publieke omroep op de lange termijn te zullen presenteren.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor spoedadvies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.