Op woensdag 7 maart 2007 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Alle Nederlanders die op 7 maart 2006 achttien jaar en ouder zijn, mogen stemmen voor de Provinciale Staten van de provincie waar zij op 23 januari 2007 wonen. Dat betekent dat de kiezer moet ingeschreven staan in een gemeente (Gemeentelijke Basis Administratie)
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Bent u op 7 maart in het buitenland, dan is het per situatie verschillend hoe u kunt stemmen.
Werkelijke woonplaats buiten Nederland
Als u de Nederlandse nationaliteit hebt, maar in het buitenland woont en op 23 januari niet (meer) staat ingeschreven in Nederland, kunt u niet stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen.
Als u staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente, dan kunt u wel stemmen voor de Provinciale Staten. Bent u op 7 maart in het buitenland, dan moet u iemand machtigen om namens u te stemmen. Dat kan op twee manieren: via een schriftelijke machtiging en via een onderhandse volmacht.
Schriftelijke volmacht
Voor een schriftelijke machtiging vraagt u iemand anders uit dezelfde provincie als waar u geregistreerd staat om namens u te stemmen. U moet dan uiterlijk 21 februari 2007 een formulier (verzoekschrift) sturen naar de burgemeester van de gemeente waarop u op 23 januari 2007 geregistreerd staat. Hiervoor is een formulier beschikbaar, dat is model L8. Dit model kunt u aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U en degene die u machtigt vullen allebei een deel van dit formulier in en daarna stuurt u het ingevulde model naar uw gemeente. Als u iemand machtigt die niet in dezelfde gemeente (maar wel in dezelfde provincie) als u geregistreerd staat, moet de gemachtigde bij zijn eigen gemeente een verklaring halen dat hij daar als kiezer staat geregistreerd. Deze verklaring moet met het verzoek worden meegestuurd.
De gemachtigde ontvangt bij inwilliging van het verzoek een volmachtbewijs waarmee hij of zij vervolgens op 7 maart namens u kan stemmen.
Onderhandse volmacht
Bij een onderhandse volmacht maakt u gebruik van de oproepingskaart of de stempas die u uiterlijk 21 februari ontvangt.
Ben u niet in Nederland op het moment dat de oproepingskaart of stempas bij u op de deurmat valt, dan moet u gebruik maken van de schriftelijke machtiging. Hierboven is uitgelegd hoe een schriftelijke machtiging werkt.
Bent u wel in Nederland als de oproepingskaart of stempas naar u wordt gestuurd, dan kunt u gebruik maken van de onderhandse machtiging.
Bij een onderhandse machtiging machtigt u een andere kiezer om namens u te stemmen. U moet dan uw stempas of oproepingskaart ondertekenen. Als u een oproepingskaart heeft gekregen, dan kunt u een kiezer uit hetzelfde stemdistrict als het uwe machtigen. Maar als u een stempas heeft ontvangen, dan kunt u een volmacht geven aan een kiezer binnen uw gemeente.
De gemachtigde moet de kaart of stempas ook ondertekenen. Daarna geeft u de ondertekende kaart of pas aan de gemachtigde. De gemachtigde kan dan op 7 maart namens u stemmen. Deze vorm van machtiging is mogelijk tot aan de dag van stemming.