Het ministerie van Justitie wil een knieslot laten ontwikkelen voor tbs-ers die voor het eerst met verlof gaan. Ook wordt het mogelijk dat bewakers met de tbs-er meegaan tijdens verlof. Dat schrijft minister Hirsch Ballin van Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Samen met elektronische volgsystemen en de inzet van bewakers moet het knieslot het aantal onttrekkingen tijdens verlof verder omlaag brengen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het slot bestaat uit een beugel die ter hoogte van de knie om het been wordt vastgemaakt. Het systeem geeft de tbs-gestelde volledige bewegingsvrijheid totdat het slot in de hurkstand wordt geblokkeerd. Hierdoor kan de tbs-gestelde zich veel moeilijker aan het toezicht onttrekken. Het knieslot wordt automatisch geactiveerd op het moment dat de tbs-gestelde zich te ver van zijn begeleider verwijderd.
Onderzoeksinstituut TNO heeft op verzoek van Justitie drie elektronische hulpmiddelen onderzocht, die moeten voorkomen dat tbs-gestelden zich tijdens hun verlof aan het toezicht onttrekken. Het knieslot (exogeen kniegewricht) is daarbij door Justitie geselecteerd als meest betrouwbare en meest aanvaardbare instrument. Dit jaar moeten de eerste experimenten met het knieslot worden uitgevoerd. Afhankelijk van de resultaten en de kosten, zal het ministerie besluiten of het knieslot daadwerkelijk wordt ingevoerd.
Het stroomslot (spiercontractie) wordt niet verder ontwikkeld, omdat het minder betrouwbaar is. Een te hoge dosis stroom kan bovendien blijvend letsel veroorzaken, hetgeen een te grote inbreuk is op de lichamelijke integriteit. Experimenten met dit systeem zijn daarom ook niet verantwoord, aldus de minister in zijn brief. Het gebruik van anaesthetica (naaldloze injectie met slaapmiddel) wordt eveneens niet verder ontwikkeld. Ook hier geldt dat de vereiste dosis verschilt per persoon en de methode ernstige inbreuk maakt op de lichamelijke integriteit.
Bewakers
Tbs-gestelden die voor het eerst op verlof gaan, krijgen in de loop van dit jaar niet alleen begeleiders, maar ook bewakers mee. Deze bewakers zijn opgeleid om desnoods door middel van fysiek ingrijpen te voorkomen dat een tbs-gestelde zich aan het toezicht onttrekt. Inmiddels is een aangepaste geweldsinstructie door de minister aan de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming voorgelegd voor advies. Hierin is vastgelegd dat een bewaker verplicht is in te grijpen zodra een tbs-gestelde de benen neemt. De bewakers krijgen ook de middelen om in te grijpen, zoals peperspray.
De minister kondigt in zijn brief bovendien aan dat het onderzoek naar het gebruik van elektronische plaatsbepalingsinstrumenten (de enkelband) wordt voortgezet. Hoewel deze instrumenten nog niet honderd procent betrouwbaar zijn, kunnen zij in de toekomst wel bijdragen aan een betere controle en opsporing van tbs-gestelden. Experimenten bij verschillende tbs-klinieken zijn inmiddels van start gegaan.
Verlof
Sinds de zomer van 2005 heeft het ministerie van Justitie een hele reeks maatregelen genomen om de risico’s tijdens het verlof terug te dringen. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de controle voordat een tbs-gestelde met verlof mag, aanzienlijk is aangescherpt. In 2006 hebben in totaal elf tbs-gestelden zich tijdens het begeleid verlof aan het toezicht onttrokken.
De tbs-behandeling blijft gericht op de terugkeer in de maatschappij. Het is dan ook van belang dat na jaren van intensieve behandeling de tbs-gestelde geleidelijk weer deelneemt aan het maatschappelijk verkeer. Dat gebeurt door middel van verlof. De beginfase van het verlof wordt gekenmerkt door strenge maatregelen, zoals dubbele begeleiding, bewaking en in de toekomst mogelijk ook het knieslot en elektronische volgsystemen. Naarmate de verloven op een correcte en vertrouwenwekkende wijze verlopen, zullen deze maatregelen worden afgebouwd totdat de tbs-gestelde weer zelfstandig kan functioneren zonder onacceptabel risico voor de samenleving.