In opdracht van het ministerie van Justitie heeft de Rijksuniversiteit Groningen de ontwikkeling van het regelbestand in ons land vanaf 1975 kwantitatief in kaart gebracht. Dit is gebeurd in het kader van het programma ‘Bruikbare rechtsorde’ dat er mede op gericht is de regeldruk in ons land te verminderen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De uitkomst van deze inventarisatie heeft minister Donner doen besluiten om via een permanente monitor het bestand aan regels en regelingen te volgen, zodat door de tijd heen trends zichtbaar kunnen worden. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij een tussenstand geeft van het deze zomer gestarte programma ‘Bruikbare rechtsorde’.
De RU Groningen heeft de ontwikkeling in kaart gebracht van alle wetten, Algemene maatregelen van bestuur en ministeriele regelingen die sinds 1975 tot stand zijn gebracht.
De belangrijkste conclusie daarbij is dat het aantal nieuwe regelingen dat jaarlijks wordt geproduceerd, in deze periode vrij constant is gebleven, en dat de frequentie waarmee regelingen worden gewijzigd mogelijk iets is toegenomen in deze periode. Omdat bestaande regelingen minder snel worden ingetrokken dan er nieuwe bijkomen, groeit het totaal aantal geldende regelingen (voor wetten ligt dit percentage op 2,5 % per jaar).
Een van de factoren die onderzocht zijn is de invloed van de Europese Unie op de Nederlandse regelgeving. De meetmethode brengt evenwel maar een beperkt deel van die EU-invloed in beeld. Om werkelijk steekhoudende uitspraken te kunnen doen over die EU-invloed is nader onderzoek nodig. Ook voor deze categorie zal minister Donner, samen met de Staatssecretaris van Europese zaken, een monitor instellen.
De omvang van de regelgeving wordt niet alleen gemeten. De brief maakt ook melding van het daadwerkelijk verminderen van het aantal regelingen, met name door het schonen van de bestanden aan ministeriële regelingen. Enkele honderden regelingen zijn ingetrokken. De kwaliteit wordt bovendien beter beheerst.
De nota ‘Bruikbare rechtsorde’ biedt enkele alternatieve modellen voor wet- en regelgeving waar het gaat om de verhouding tussen overheid en burgers en tussen burgers onderling. Via zeven concrete projecten, die afgelopen zomer zijn gestart, worden deze modellen op hun praktische toepassing bekeken. De resultaten van deze projecten zullen begin 2005 beschikbaar zijn.
Het rapport ‘Alle regels tellen’ en informatie over de zeven lopende projecten zijn te vinden op: www.bruikbarerechtsorde.nl