Onderzoeken naar bedreiging en intimidatie OM
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het Openbaar Ministerie neemt structurele maatregelen om de opvang en begeleiding van bedreigde en geïntimideerde medewerkers te verbeteren. De cultuur dat bedreigingen en intimidaties ‘bij het werk horen’ moet veranderen. Dat zijn de belangrijkste besluiten van het College van procureurs-generaal naar aanleiding van een groot onderzoek van een OM-werkgroep onder voorzitterschap van de Haagse officier van justitie C.A. Nooy.
Het onderwerp bewaken en beveiligen leeft bij de medewerkers van het OM. Bijna 1300 OM’ers (ongeveer eenderde van alle medewerkers) hebben gereageerd op de enquête bedreiging en intimidatie. Uit die enquête blijkt dat jaarlijks ongeveer 1 procent wordt bedreigd en geïntimideerd.
Het OM zal, in samenspraak met de arbeidsinspectie, onder andere een protocol maken waarin de begeleiding en opvang in de diverse stadia van een incident worden geregeld.
Bedreigde en beveiligde officieren
Nooy heeft ook gesprekken gevoerd met een vijftiental mensen, twaalf officieren van justitie en drie partners. Van de officieren zijn er elf kortere of langere tijd bedreigd en beveiligd, één officier is niet beveiligd, maar tijdens de bedreiging ernstig gewond geraakt. De vijftien persoonlijke verhalen van de geïnterviewden spelen zich af in de afgelopen tien jaar. Zij vertellen onder andere over de wijze waarop ze zijn opgevangen, wat er goed en wat er fout is gegaan, wat de rol is van hun echtgenoten en de kinderen. Ook de rol van de media is in het onderzoek aan de orde gekomen.
De aanbevelingen die uit dit deel van het onderzoek naar voren komen hebben onder meer betrekking op het strafrechtelijk onderzoek naar de bedreiging, de persoonlijke aandacht en het loopbaanbeleid voor officieren die zich bezighouden met zware criminaliteit.