Het Openbaar Ministerie in ’s-Hertogenbosch heeft appèl ingesteld tegen het vonnis van de politierechter van 21 augustus jl. inzake de belediging van een politieagent. De politierechter was van oordeel dat de enkele uitlating ‘homo’ geen beledigend karakter heeft. Dit zou anders kunnen zijn als de uitlating in een bepaalde (bijzondere) context zou worden gedaan. Hiervan was volgens de politierechter in het onderhavige geval echter geen sprake. Het Openbaar Ministerie kan zich met deze zienswijze niet verenigen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat het woord ‘homo’ een neutrale betekenis heeft, staat er niet aan in de weg dat het gebruik van het woord ‘homo’ ook een beledigend karakter kan hebben.
In casu ging het om een verdachte die een politieambtenaar bekeuringen zag uitdelen op nieuwjaarsnacht en zich daaraan stoorde. Verdachte heeft zijn uitlating gedaan op de openbare weg, in een uitgaansgebied en in aanwezigheid van anderen. In deze situatie kan de uitlating ‘homo’ wel degelijk als een strafbare belediging gelden. Politieambtenaren moeten in staat zijn om ook onder moeilijke omstandigheden hun werk te kunnen doen. Het gezag van de politie wordt aangetast als burgers zich straffeloos van dergelijke uitingen kunnen bedienen. Als grenzen worden overschreden moet een politieambtenaar kunnen optreden.