Amerikaanse beleggers willen geld zien van een groot aantal betrokkenen bij het boekhoudschandaal rond Ahold. Onder de gedaagden zijn oud-topman Cees van der Hoeven en de voormalige commissarissen Henny de Ruiter en Cor Boonstra.
De aanklacht is namens een groot aantal beleggers ingediend door het advocatenkantoor Entwistle en Cappucci LLP. Het advocatenkantoor, dat gespecialiseerd is in ‘class action suits’ (collectieve rechtszaken namens gedupeerden), had al eerder laten weten dat het een groot deel van de Ahold-top voor de rechter in de staat Maryland wil slepen. Nu heeft het dan ook de inhoudelijke aanklacht openbaar gemaakt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Uit de documenten blijkt dat het in totaal twaalf voormalige Ahold-toppers voor de rechter wil slepen. Het gaat onder meer om oud-bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven, zijn financiële rechterhand Michiel Meurs, voormalig president-commissaris Henny de Ruiter, oud-commissaris Cor Boonstra en bestuurders als Roland Fahlin, Jan Andreae en Bill Grize (die onlangs aankondigde met vervroegd pensioen te gaan). Ook de Amerikaanse leiding van US Foodservice, een van de Ahold-bedrijven waar gerommeld was met de boeken, moet voor het hekje verschijnen.
Als het aan de advocaten ligt, worden de mannen als groep behandeld, omdat ze allemaal verantwoordelijk zijn voor de boekhoudfraudes bij het concern. Ook accountant Deloitte & Touche wordt aangepakt, evenals een aantal grootbanken als ABN Amro, ING en Merrill Lynch International. De accountants hebben jarenlang valse jaarrekeningen goedgekeurd en de banken hebben in die periode dik geld verdiend aan, achteraf bezien, te duur betaalde aandelenemissies.
De advocaten formuleren geen concreet bedrag dat ze als schadevergoeding willen hebben. Dat mag de rechter bepalen.
Volledige Nederlandstallige aanklacht, Entwistle & Cappucci
Dossier Ahold, Entwistle & Cappucci