De overlast van dak- en thuislozen op Schiphol is de laatste twee jaar sterk verminderd. Dankzij het verblijfsontzeggingensysteem heeft de Koninklijke Marechaussee aanzienlijk minder aanhoudingen verricht dan in voorgaande jaren.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Waar er tot 2002 rond de achthonderd overlastmeldingen van dak- en thuislozen binnenkwamen, waren dat er in 2006 nog maar rond de driehonderd.
Wanneer een dak- en thuisloze overlast heeft veroorzaakt op Schiphol, krijgt de overlastpleger een waarschuwing uitgereikt. Nadat de waarschuwing wordt genegeerd, kan er een verblijfsontzegging volgen voor de duur van zeven dagen. Bij een volgende melding van overlast van dezelfde persoon, wordt er direct een verblijfsontzegging uitgereikt voor de duur van veertien dagen. Dit aantal kan oplopen tot een ontzegging van dertig dagen. Buiten het feit dat dak- en thuislozen tijdens een ontzegging niet meer op de luchthaven mogen komen, blijkt het systeem zeer ontmoedigend te werken om ook na een ontzegging op de luchthaven te verschijnen.
Het systeem is ingevoerd in samenwerking met de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer en de luchthaven Schiphol.
Daarnaast heeft Schiphol een traject lopen met het Leger des Heils dat op Schiphol is gestationeerd. Daklozen worden naar dit loket verwezen voor opvang en vervolgtraject.