Er komt een strakkere regulering van biedingsprocessen. Zo komt er meer duidelijkheid over premies voor bestuurders en consequenties voor de werknemers. Ook gelden er meer stricte termijnen. Dat blijkt uit het Besluit Openbare Biedingen dat is gepubliceerd en dat deel uitmaakt van de implementatie van de Europese overnamerichtlijn.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hoofdpunten uit het Besluit Openbare Biedingen:
Algemeen
- Het Bob bevat de regels die gelden voor een openbaar biedingsproces op aandelen in een beursgenoteerde onderneming. Een biedingsproces vangt aan met de aankondiging van een openbaar bod. In het Bob wordt geregeld onder welke omstandigheden een bod moet worden aangekondigd. Na de aankondiging moet het bod op een gegeven moment ook officieel worden uitgebracht. Dit gebeurt door een biedingsbericht openbaar te maken. Dat biedingsbericht moet worden goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
- In het Bob wordt daarnaast een aantal termijnen geregeld. Bijvoorbeeld de termijn waarbinnen een bieder, nadat hij een bod heeft aangekondigd, zijn bod moet uitbrengen en hoe lang de termijn minimaal en maximaal mag zijn voor aandeelhouders om hun aandelen aan te melden bij een bieder (aanmeldingstermijn). De AFM ziet erop toe dat bieders deze in het Bob genoemde termijnen naleven. Verder wordt de informatieverschaffing over het bod aan de markt, de aandeelhouders en de werknemers geregeld.
- Het Bob geldt ter uitvoering van de wet ter implementatie van de overnamerichtlijn, (die is gepubliceerd in het Staatsblad, maar pas in werking zal treden gelijktijdig met het Bob). Deze wet introduceert, ter bescherming van minderheidsaandeelhouders, het zogenoemde “verplichte bod”. Als iemand meer dan 30% van de stemrechten in een beursgenoteerde vennootschap verkrijgt, moet verplicht een openbaar bod worden uitgebracht op alle aandelen.
Belangrijkste specifieke elementen
- De termijn waarbinnen de bieder een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht moet indienen is verruimd, omdat complexe biedingen meer voorbereidingstijd vergen. De bieder moet een openbare mededeling doen over wanneer hij de aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht zal doen, zodat onduidelijkheid voor de markt wordt voorkomen.
- Het biedingsbericht dient alle informatie moet bevatten die een aandeelhouder nodig heeft om een verantwoorde beslissing te maken (naast specifiek vereiste informatie), en dat de informatie duidelijk en consequent moet zijn.
- Toegevoegd is dat bij een concurrerend bod de eerste bieder de mogelijkheid heeft de aanmeldingstermijnen te synchroniseren. Ook is toegevoegd dat de bieder éénmaal de door hem geboden prijs mag verhogen. Dat zal voornamelijk spelen als er een concurrerend bod is. Daarnaast is bepaald dat de doelvennootschap zich in haar schriftelijk standpunt ten behoeve van de aandeelhouders moet uitlaten over het concurrerend bod in relatie tot het eerste bod.
- Een vijandig bod wordt eerder aangekondigd doordat de wachttermijn van 7 dagen is vervallen en het bod geacht wordt te zijn aangekondigd indien de bieder uitspraken gaat doen over o.a. de prijs. Hierdoor vangt het toezicht van de AFM eerder aan.
- De overnamewet schrijft een prijs voor bij een verplicht bod. Het is mogelijk de ondernemingskamer te verzoeken deze prijs aan te passen. Hiervoor zijn uitvoeringsregels in het Bob opgenomen.
Nieuwe regels ten opzichte van het oude recht
- De wijze van openbaarmaking van informatie over het bod is gelijkgetrokken met die van het wettelijke regime voor openbaarmaking van koersgevoelige informatie. Tevens is een regeling getroffen ter voorkoming van dubbele openbaarmakingsverplichtingen.
- Een bod moet worden aangekondigd op het moment dat voorwaardelijke overeenstemming is bereikt. Dit is een duidelijker moment dan het oude moment dat “de gerechtvaardigde verwachting bestaat dat overeenstemming bereikt zal worden”.
- Het Bob bevat uitvoeringsregels voor de in de overnamewet geïntroduceerde goedkeuringsbevoegdheid voor biedingsberichten van de AFM en voor het eveneens daarin geïntroduceerde Europese paspoort voor biedingsberichten.
- De bieder moet gelijktijdig met de indiening van de aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht een openbare mededeling doen over de wijze waarop hij het bod gaat financieren.
- Er wordt specifieker aangegeven welke informatie moet worden opgenomen in het biedingsbericht. Tot nog toe werd ook veel informatie vereist in een beleidsregel van de AFM.
- Er moet informatie over het bod worden verstrekt aan werknemers. De bieder moet het biedingsbericht aan werknemers verstrekken. In het biedingsbericht moet meer informatie worden opgenomen over de voornemens m.b.t. werknemers en arbeidslocaties. De doelvennootschap moet haar schriftelijk standpunt voor aandeelhouders ook aan werknemers verstrekken. Rechten voor werknemers o.g.v. andere wetten en regelingen (o.a. WOR en fusieregels) blijven onaangetast.
- Er is een maximum-aanmeldingstermijn en een maximale verlenging van de aanmeldingstermijn geïntroduceerd om te voorkomen dat een biedingsproces eindeloos duurt.
- Er zijn biedingsregels opgenomen voor het verplicht bod.
- In het biedingsbericht moet worden vermeldt of adviezen zijn ingewonnen over het bod of ter voorbereiding daarvan. De adviseurs en de inhoud van het advies moeten worden genoemd. Dit komt de transparantie ten goede. U heeft dit toegezegd aan de TK tijdens het AO over het advies van de Commissie Frijns.
- In het biedingsbericht moet worden aangegeven welke vergoedingen worden verstrekt aan bestuurders en commissarissen, i.v.m. het gestand doen van het bod.
Overgangsrecht
- In het Bob is overgangsrecht opgenomen. Het uitgangspunt is daarbij dat “ tijdens de wedstrijd de regels niet worden veranderd”.
- Dit betekent dat openbare biedingen die al zijn aangekondigd of zijn uitgebracht vóór de inwerkingtreding van het Bob, onder het “oude” recht (het Bte 1995) zullen worden afgehandeld.
- Ook indien na inwerkingtreding van het Bob een of meerdere concurrerende b iedingen worden gedaan, terwijl het eerste bod nog onder het “oude” recht valt, worden deze biedingen ook onder het “oude” recht afgehandeld.
- Openbare biedingen die worden aangekondigd na de inwerkingtreding van het Bob, zullen onder het “nieuwe recht” (het Bob) worden afgehandeld.