Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit, denkt dat de dividendbelasting gaat verdwijnen en is daar niet rouwig om.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
‘Naar verwachting is het niet meer de vraag of de dividendbelasting verdwijnt, maar vooral wanneer dat het geval zal zijn. Bezien vanuit een optimaal vrij verkeer van kapitaal is dat een goede ontwikkeling’, schrijft de hoogleraar.
De dividendbelasting is in Nederland goed voor een opbrengst van 3 miljard euro, op een totaal aan belastingopbrengsten van 130 miljard. De daadwerkelijke opbrengst is echter veel lager, waarschijnlijk rond 800 miljoen euro. Voor Nederlandse belastingplichtigen gaat het om een voorheffing die ze mogen verrekenen met de inkomstenbelasting.
Dat de belasting per saldo toch geld oplevert, komt doordat veel buitenlanders die hier dividend ontvangen, die mogelijkheid niet hebben. Volgens Kavelaar riekt dat naar strijdigheid met Europese regels en zal de dividendbelasting daardoor op den duur niet houdbaar zijn.
Op grond van de zogenoemde dividendmededeling van de Europese Commissie dienen de ‘buitenlandse’ dividenden en nationale dividenden gelijk te worden behandeld, aldus Kavelaars. Nederland heeft het afgelopen jaar de dividendbelasting aangepast en volgens de hoogleraar gebeurde dat om de belasting meer in overeenstemming te brengen met de Europese regels. Het tarief werd verlaagd van 25 naar 15 procent. ‘Maar of dat voldoende zal zijn om de heffing overeind te houden, valt te betwijfelen. Als de heffing sneuvelt zal dat niet alleen voor Nederland gelden, maar voor alle lidstaten.’