Rechters leggen vaak taakstraffen op voor zware delicten. Bovendien komen verdachten vaak weg met een taakstraf terwijl zij daarvoor volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie niet eens in aanmerking komen. Dat meldt het tv-programma Zembla zondag. Disndagochtend volgt een herhaling.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Jaarlijks worden 43 duizend taakstraffen opgelegd, zo heeft het OM voor Zembla in kaart gebracht. Volgens het OM is een taakstraf niet weggelegd voor verdachten van onder meer zware mishandeling, doodslag en verkrachting. Toch kregen vorig jaar 883 verdachten van een zedenmisdrijf een taakstraf. Het gaat daarbij onder meer om verkrachting, aanranding en delicten met betrekking tot kinderporno.
Vorig jaar werd een keer een taakstraf opgelegd voor moord en vier keer voor doodslag. Voor een poging tot doodslag zijn 252 taakstraffen opgelegd, voor poging tot moord vijftien. In bijna 270 gevallen van zware mishandeling werd een taakstraf uitgedeeld.
Volgens de richtlijnen mag maar één keer een taakstraf worden uitgedeeld. Vorig jaar kregen echter tweeduizend mensen voor de tweede keer een taakstraf en 250 voor de derde keer. Een veroordeelde kreeg zelfs voor de negentiende keer een taakstraf opgelegd.
Uit een enquête van Zembla onder vijfhonderd instellingen waar veroordeelden tewerk worden gesteld blijkt dat de helft van de instellingen niet de indruk heeft dat de taakgestraften het werk als straf ervaren. Zij zouden zelfs plezier in hun werk hebben.
De directeur van Reclassering Nederland zegt in het programma dat tachtig procent van de taakgestraften niet wordt begeleid. Er wordt alleen gekeken of zij hun uren maken.