Hoogleraar victimologie Jan van Dijk van de Universiteit van Tilburg wordt in november onderscheiden met de meest prestigieuze prijs in de internationale criminologie, de Sellin-Glueck Award van de American Society for Criminology. De onderscheiding wordt toegekend aan onderzoekers die een belangrijke bijdrage leveren aan het vakgebied criminologie.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hoogleraar victimologie en criminoloog Jan van Dijk is in zijn vakgebied en daarbuiten onder meer bekend geworden met het International Crime Victims Survey, een onderzoeksproject dat hij opzette in 1989 en dat nog steeds loopt. Onlangs werd in het kader van dit project een peiling gepubliceerd onder de bevolking van meer dan dertig landen. Daaruit bleek onder meer dat westerse landen opkrabbelen uit de ‘misdaadepidemie’, maar ook dat het aantal high-techmisdaden wel toeneemt.
Een van Van Dijks belangrijkste recente publicaties is het boek The World of Crime, waarin hij voor het eerst de georganiseerde misdaad wereldwijd in kaart brengt. Uit deze World Atlas of Crime blijkt bijvoorbeeld dat de georganiseerde misdaad het hoogst is in het Caribisch gebied, Centraal-Azië, Oost-Europa en West- en Centraal Afrika. Ook bracht Van Dijk in kaart hoe groot het ‘justitieel tekort’ is in veel ontwikkelingslanden als gevolg van een falend politie-apparaat en rechtssysteem. Dit justitiële tekort belemmert in belangrijke mate de mogelijkheden voor economische groei, blijkt uit zijn analyses.
Jan van Dijk is de derde Nederlander die de Sellin-Glueck Award ontvangt sinds de instelling ervan in 1974, na prof. dr. Willem Nagel van de Universiteit Leiden (1981) en prof. dr. Josine Junger-Tas (1989), destijds werkzaam aan de Universiteit van Lausanne (Zwitserland).
Prof. dr. Jan van Dijk (1947, Amsterdam) promoveerde in 1977 aan de Nijmeegse universiteit op een proefschrift over geweldsmisdrijven. Hij was als hoofd onderzoek werkzaam op het Ministerie van Justitie en als deeltijd-hoogleraar criminologie aan de Universiteit Leiden. Hij was een van de oprichters en eerste voorzitter van Slachtofferhulp Nederland. Vanaf 1998 was hij in verschillende functies werkzaam bij de Verenigde Naties in Wenen. Sinds februari 2006 is hij als onderzoeksdirecteur en hoogleraar Victimology, Human Security and Safety (Pieter van Vollenhovenleerstoel) verbonden aan Intervict, het International Victimology Institute van de Universiteit van Tilburg.