Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat een uitdeling aan de aandeelhouder nog niet per definitie een vergrijpboete tot gevolg heeft wegens opzet. In de onderhavige procedure had de inspecteur de (mate van) zakelijkheid van diverse kostenposten ter discussie gesteld. Al bij het opleggen van de gewone aanslag had hij correcties op het aangegeven inkomen aangebracht en een vergrijpboete van € 11.196 opgelegd wegens opzet. De rechtbank wees dat laatste af. Een vergrijpboete bij een gewone aanslag kan alleen worden opgelegd bij een gedraging in de sfeer van fraude en zwendel. In de onderhavige procedure was daar geen sprake van. De correcties betroffen verschillen van inzicht tussen de aandeelhouder en de inspecteur. Bovendien waren de correcties schattenderwijs gedaan en had de inspecteur de boete in verband met de garantstelling van de aandeelhouder voor een bankschuld van zijn bv helemaal geen motivering gegeven. De rechtbank vernietigde de boete.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Rechtbank Den Haag heeft geoordeeld dat een uitdeling aan de aandeelhouder nog niet per definitie een vergrijpboete tot gevolg heeft wegens opzet. De procedure betrof de eigenaar van een poffertjes- en pannenkoekenhuis en een (paarden)stoeterij. In de onderhavige procedure had de inspecteur de (mate van) zakelijkheid van diverse kostenposten ter discussie gesteld. Hij bracht diverse correcties aan op de aangegeven belastbare winst voor de vennootschapsbelasting. Deze correcties merkte de inspecteur tevens bij de aandeelhouder aan als uitdelingen en hadden betrekking op:
- lagere salariskosten van de echtgenote vanwege minder gewerkte uren;
- minder zakelijke kosten van een privé-boot omdat geen logboek voor het zakelijke gebruik werd bijgehouden;
- minder zakelijke kosten van de paarden van de stoeterij;
- lagere vergoeding van de bv aan de aandeelhouder voor het garant staan van de aandeelhouder voor een banklening aan de bv.
Bij het opleggen van de gewone aanslag had de inspecteur ook een vergrijpboete van € 11.196 opgelegd wegens opzet. Hij redeneerde als volgt: kenmerkend voor een uitdeling is de bewustheid (daarvan bij aandeelhouder en vennootschap) en die bewustheid staat gelijk aan opzet voor wat betreft de boeteoplegging. De aandeelhouder bestreed niet de correcties maar wel de boete.
De rechtbank wees de boeteoplegging af. Een vergrijpboete bij een gewone aanslag kan alleen worden opgelegd bij een gedraging in de sfeer van fraude en zwendel. In de onderhavige procedure was daar volgens de rechtbank geen sprake van. De correcties betroffen verschillen van inzicht tussen de aandeelhouder en de inspecteur. Bovendien waren de correcties schattenderwijs gedaan en had de inspecteur de boete in verband met de garantstelling van de aandeelhouder voor een bankschuld van zijn bv helemaal geen motivering gegeven.