“Wat in Guantanamo gebeurt is schandelijk, ongehoord en volstrekt onrechtmatig. Het herinnert mij eigenlijk maar aan één regime dat ook op grote schaal dit soort trucs uithaalde: het nazi-regime met zijn Schutzhaft. Je stopt mensen zonder vonnis weg en als het kan levenslang. Dat is toch te gek?”
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dit zegt emeritus – hoogleraar strafrecht Frits Rüter van de Universiteit van Amsterdam in het IKON – radioprogramma De Andere Wereld.
Rüter reageert daarmee op de deze week bekend geworden plannen van het ministerie van Defensie in de VS om tenminste tweehonderd permanente cellen te bouwen op Guantanamo Bay (Cuba). Deze permanente cellen zijn bedoeld om daar, vooral in Afghanistan opgepakte, strijders voor de rest van hun leven gevangen te houden zonder dat zij een proces hebben gehad.
Rüter is geenszins van mening dat hij overdrijft door deze rechtspraktijk van de VS met die van het nazi-regime te vergelijken: “Hoezo is dat overdrijven? Wat de vrijheidsbeneming betreft zie ik nauwelijks verschil tussen de huidige situatie in de VS en het nazi-regime. Zeker ook niet als ik hoor wat de detentieomstandigheden zijn daar op Cuba. Ze doen exact hetzelfde: mensen vasthouden zonder recht of titel, er komt geen rechter aan te pas en de politie beslist wanneer je wordt opgesloten of vrijgelaten. En misschien gebeurt dat laatste wel nooit. Nou, ik kan verzekeren dat dit verdomd veel op nazi-praktijken lijkt.”
En Rüter vervolgt: “Minister Donner van Justitie zou nu tegen de Verenigde Staten moeten zeggen: ik lever geen verdachten meer aan u uit vanwege uw optreden in Guantanamo Bay en de wijze waarop u daar met het volkenrecht omgaat. Want dit optreden leidt ertoe dat bij ons geen vertrouwen meer is in uw rechtssysteem. En vertrouwen is noodzakelijk bij uitlevering”.
Gelet op de nauwe banden die in justitiële zaken bestaan tussen de VS en Nederland, vindt hij dat er nu een signaal moet worden afgegeven richting de VS. En de Nederlandse weigering om nog langer verdachten uit te leveren beschouwt hij als zo’n signaal: “Kijk regeringen doen wel vaker rare dingen, maar in de democratie behoren zij door de rechterlijke macht teruggefloten te worden. En bij de rechterlijke macht is ijzingwekkende stilte in Amerika. Het rechtssysteem functioneert dus niet behoorlijk”, aldus Rüter voor de IKON-microfoon. (…)
“Wij horen niet te collaboreren met een regime dat laat zien dat het de rechtsregels aan zijn laars lapt. Dat is een doodgewone rechtskwestie. En ik kan u verzekeren dat stoppen met uitleveren inslaat als een bom. Zo’n statement is buitengewoon onaangenaam voor de VS omdat zij dan ongehoord te kijk staan. Je staat ongehoord te kijk als iemand roept dat je bent aangeland op het niveau van een criminele dictatuur, daar doen wij geen zaken mee en met de VS dus ook niet. Want dat is wat je dan zegt: wij hebben geen vertrouwen meer in uw rechtsbedrijf.”
Tweede Kamerlid voor het CDA Coskun Cörüz vindt dat Rüter veel te ver gaat met zijn vergelijking: wij moeten vertrouwen op het zelfreinigende vermogen van het Amerikaanse rechtssysteem.
Interview met Frits Rüter voor smalband (tot 100 kb), VARA Buitenhof
Interview met Frits Rüter in breedband (500 kb), VARA Buitenhof
]Hoogleraar strafrecht vergelijkt rechtspraktijk VS met nazi-regime, De Andere Wereld, radio fragment