Er is geen sprake van ernstige misstanden bij de uitvoering van werkstraffen. Dat is de conclusie van het door Reclassering Nederland ingestelde onafhankelijke onderzoek naar mogelijke incidenten bij de uitvoering van werkstraffen op projectplaatsen in Utrecht en Amersfoort.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Reclassering Nederland heeft het onderzoek voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, dat inmiddels heeft laten weten geen aanleiding te zien tot het starten van een strafrechtelijk onderzoek. ‘We blijven zeer alert waar het gaat om aanscherping van de werkwijze rond de uitvoering van werkstraffen’, aldus algemeen directeur Sjef van Gennip.
Er kwamen uit het onderzoek geen ernstige misstanden aan het licht, maar wel enkele incidenten, zoals roken, blowen en bellen tijdens de uitvoering van de straf. Incidenten die niet voor mogen komen en onverenigbaar zijn met de waarden, normen en gedragsregels zoals Reclassering Nederland die hanteert. De directie van Reclassering Nederland ziet het als haar plicht om de werkwijze rond de werkstraf landelijk zó in te richten en aan te scherpen, dat de kwaliteit van de werkstraf hoog blijft. ‘Voor de geloofwaardigheid van de werkstraf als straf. Maar ook om een betrouwbare partner te blijven binnen de strafrechtketen, en natuurlijk voor slachtoffers en de samenleving’, aldus Van Gennip.
Reclassering Nederland hecht veel waarde aan een professionele uitvoering van haar werkzaamheden. Er is doorlopend veel aandacht voor de kwaliteit van de uitvoering van de werkstraf. De werkwijze rond de werkstraffen is sinds vorig jaar aangescherpt en verder geprofessionaliseerd. Heldere werkafspraken, strikte controle en een duidelijke scheiding tussen uitvoering en registratie vormden hierbij de basis. De regels zijn nu nog verder aangescherpt. Elk incident wordt onmiddellijk gemeld aan het Openbaar Ministerie. Het OM bepaalt dan of er een onderzoek wordt ingesteld. En iedere poging tot omkoping leidt tot onmiddellijke beëindiging van de taakstraf. Ook insinuaties in die richting zullen we niet tolereren. Aan Justitie zal dan worden gerapporteerd dat de taakstraf is mislukt.
Bovendien zijn de dit jaar ingevoerde gespecialiseerde werkstrafunits een zeer belangrijke, professionele stap: bundeling van expertise, actieve projectwerving en snelle doorstroming. Dat zijn voorwaarden om ook in de toekomst de werkstraf goed uit te kunnen blijven voeren. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan een veiliger samenleving.