De staatssecretaris van Financiën heeft een geactualiseerd verzamelbesluit uitgebracht over de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting onder de toepassing van belastingverdragen en de Belastingregeling voor het Koninkrijk.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dit verzamelbesluit bevat ook enige nieuwe beleidswijzigingen en beleidsbeslissingen. Een aantal beleidswijzigingen heeft betrekking op het toepassen van de zogeheten gezamenlijke methode. Dit is een voorkomingsmethodiek waarbij de in de verschillende landen geheven buitenlandse (bron)belasting op dividenden, rente en royalty’s wordt opgeteld en verrekend met de daarover verschuldigde Nederlandse inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting.
Een nieuwe beleidsbeslissing betreft een goedkeuring over de wijze waarop meegekochte en meeverkochte obligatierente in aanmerking mag worden genomen bij de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting volgens de verrekeningsmethode. Een andere nieuwe beleidsbeslissing betreft een goedkeuring bij zogenoemde timingverschillen (wanneer heft het buitenland en wanneer heft Nederland) bij de voorkoming van dubbele belasting. Het nieuwe besluit is op 9 augustus 2008 in werking getreden en werkt terug tot en met 18 juli 2008.
Als u inwoner bent van Nederland en inkomsten geniet die (deels) betrekking hebben op werkzaamheden die u in een ander land hebt verricht of anderszins afkomstig zijn uit inkomensbronnen in dat andere land, komt u onder omstandigheden in aanmerking voor een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Zowel Nederland als het andere land zullen namelijk mogelijk belasting heffen over dezelfde inkomsten. Ingeval Nederland met het andere land een belastingverdrag heeft afgesloten, bevat dat belastingverdrag een regeling om de heffing te verdelen en zo de dubbele belastingheffing te verminderen/voorkomen. Daarbij bestaan in belastingverdragen verschillen in de wijze waarop de aftrek moet worden berekend. Zo bestaan er belastingverdragen (o.a. Zwitserland) met een geheel zelfstandige (autonome) voorkomingsbepaling. De meest gangbare belastingverminderingen in belastingverdragen zijn de vrijstellingsmethode en de verrekeningsmethode. Daarnaast kan in bepaalde gevallen worden gekozen voor een belastingvermindering die bestaat uit een kostenaftrek. In vogelvlucht gaan we op deze voorkomingsmethoden in.
Vrijstellingsmethode
De vrijstellingsmethode, in de vorm van een belastingvrijstelling, wordt door Nederland in het algemeen toegepast als sprake is van actief inkomen uit het buitenland, bijvoorbeeld winst behaald met behulp van een vaste inrichting. De belastingvrijstelling werkt vereenvoudigd weergegeven als volgt (hierna wordt voor het voorbeeld uitgegaan van de heffing van inkomstenbelasting). Er wordt een belastingvermindering verleend die is gebaseerd op de Nederlandse inkomstenbelasting. De belastingvermindering is evenredig aan een specifiek verhoudingsgetal uit de zogeheten voorkomingsbreuk. In de teller van de voorkomingsbreuk staan buitenlandse inkomsten waarvoor recht op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting bestaat. In de noemer staat het wereldinkomen (het Nederlandse inkomen plus al het buitenlandse inkomen). De vermindering van Nederlandse inkomstenbelasting laat zich berekenen door de Nederlandse belasting over het wereldinkomen te vermenigvuldigen met de verhouding uit de hiervoor genoemde voorkomingsbreuk. De voorkoming/vermindering van dubbele belasting van buitenlandse inkomsten gaat dus tegen het Nederlandse belastingtarief. Naast een belastingvrijstelling wordt in bepaalde gevallen zelfs een objectvrijstelling verleend, waarbij het buitenlandse inkomen volledig buiten de Nederlandse belastingheffing wordt gelaten.
Verrekeningsmethode
De verrekeningsmethode is een andere voorkomingsmethode, die vaak wordt toegepast bij passief inkomen, zoals dividenden, interest en royalty’s. De in het buitenland geheven belasting wordt verrekend met de in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting. Daarbij gelden in beginsel twee limieten; er wordt niet meer belasting verrekend dan de in het buitenland geheven belasting én niet meer dan de Nederlandse belasting over deze buitenlandse inkomsten.
Kostenaftrek
De belastingvermindering volgens de kostenaftrek bestaat uit de aftrek van buitenlandse (bron)belasting die geheven is van specifieke buitenlandse inkomsten. De buitenlandse belasting komt (op verzoek) als kostenpost in mindering op de betreffende inkomsten.
Ingeval Nederland met het andere land geen belastingverdrag heeft afgesloten, kunt u in voorkomende gevallen toch recht hebben op een voorkoming van dubbele belasting op grond van een regeling die Nederland eenzijdig heeft getroffen: het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 (hierna: het Besluit). Het Besluit is niet alleen van belang voor landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft afgesloten, maar ook voor landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft afgesloten, waarin voor de uitwerking van de wijze waarop dubbele belasting wordt voorkomen, wordt verwezen naar dit Besluit. Ook voor inkomsten uit deze verdragslanden is het Besluit dus toch nog van belang.
Naast het Besluit bestaan nog tal van ministeriële besluiten die betrekking hebben op diverse aangelegenheden betreffende de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.
De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs een nieuw ministerieel besluit -een geactualiseerd verzamelbesluit- uitgebracht over de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting onder de toepassing van belastingverdragen en de Belastingregeling voor het Koninkrijk. Vrijwel alle ministeriële besluiten over aftrek ter voorkoming van dubbele belasting zijn in dit besluit ondergebracht en zijn ingetrokken per de datum van inwerkingtreding van het verzamelbesluit.
Het verzamelbesluit bevat ook enige nieuwe beleidswijzigingen en beleidsbeslissingen. Een aantal beleidswijzigingen heeft betrekking op het toepassen van de zogeheten gezamenlijke methode. Dit is een voorkomingsmethodiek waarbij de in de verschillende landen geheven buitenlandse (bron)belasting op dividenden, rente en royalty’s wordt opgeteld en verrekend met de daarover verschuldigde Nederlandse inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting. Een nieuwe beleidsbeslissing betreft een goedkeuring over de wijze waarop meegekochte en meeverkochte obligatierente in aanmerking mag worden genomen bij de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting volgens de verrekeningsmethode. Een andere nieuwe beleidsbeslissing betreft een goedkeuring bij zogenoemde timingverschillen (wanneer heft het buitenland en wanneer heft Nederland) bij de voorkoming van dubbele belasting.
Het nieuwe verzamelbesluit bevat ook enige verduidelijkingen met betrekking tot de werking de staatssecretaris de door de Hoge Raad vastgestelde dagenbreuk in zijn arrest van 23 september 2005
Het nieuwe besluit is op 9 augustus 2008 in werking getreden en werkt terug tot en met 18 juli 2008.