Na de scheidingsbeurs afgelopen voorjaar is het komend najaar de beurt aan de erfenisbeurs. Een primeur in Nederland. Deze voorlichtingsbeurs wordt georganiseerd door Result ADR en SDU uitgevers op vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober in de Jaarbeurs te Utrecht.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
“Tijdens deze beurs kunnen bezoekers informatie en advies inwinnen bij nalatenschapcoaches, bemiddelaars, goede doelen, estate planners (planners van de nalatenschap, red.) en bewindvoerders. Maar ook bij notarissen, gespecialiseerde advocaten, executeurs, veilinghuizen en zelfs detectivebureaus. Zaken die spelen zijn onder meer: wat is het juiste moment om een testament op te stellen? Hoe voorkom je problemen bij de nalatenschap? Hoe waarborg je de continuïteit van het familiebedrijf? Hoe werkt een legaat?” Dat zegt organisator Felix Merks van Result ADR in de Telegraaf.
Dat er bij nalatenschappen grote conflicten kunnen ontstaan, is niet zo verwonderlijk. Je hebt te maken met familiebedrijven met ingewikkelde constructies. Door de enorme toename van het aantal! scheidingen in de afgelopen dertig jaar kunnen er meerdere partners in het spel zijn en dus ook stiefkinderen. Kinderen kunnen niet worden onterfd, want een oud-Hollands devies luidt: ‘Het naaste bloed erft het goed’.
In de praktijk kunnen ze echter naar een groot deel van het vermogen fluiten als pa of ma dat wil. Dus kinderen: eert uw vader en uw moeder, want wie niet steelt en wie niet erft, moet werken totdat hij sterft. Er kunnen allerlei redenen zijn een kind te onterven. In dat geval krijgt het kind alleen zijn legitieme portie. Die levert een geldvordering op die slechts de helft oplevert van wat het kind in de normale situatie zou hebben gehad. De ouders kunnen in de herfst van hun leven ook gewoon hun geld over de balk smijten. Het kind heeft dan vrijwel niets meer te erven.