De Hoge Raad heeft een uitspraak van Hof Amsterdam bevestigd over een verklaring arbeidsrelatie (VAR) van een man met zeven commissariaten en diverse adviseurschappen bij verschillende grote ondernemingen. De man had een aanvraag ingediend voor een VAR ‘winst uit onderneming’.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De inspecteur kende hem echter een VAR ‘loon uit dienstbetrekking’ toe zodat eventuele opdrachtgevers in beginsel loonbelasting en premies sociale verzekeringen zouden moeten inhouden. Het hof was op grond van feiten en omstandigheden van oordeel dat de man terecht in aanmerking kwam voor een VAR ‘winst uit onderneming’. Het hof lette daarbij op het samenstel van activiteiten, het aantal en diversiteit van commissarisfuncties en adviseursopdrachten, de beoogde continuïteit, de gegenereerde opbrengsten en de gemoeide (aansprakelijkheids)risico’s.
De staatssecretaris ging in cassatie, maar dat was tevergeefs. De Hoge Raad was van oordeel dat het hof een juiste beslissing had genomen. De uitspraak was verweven met waarderingen van feitelijke aard en daartegen staat geen cassatie open. De Hoge Raad is namelijk geen feitenrechter maar toetst alleen of het recht juist is toegepast.
In bepaalde situaties is het niet op voorhand aan te geven welke fiscale status een bepaalde arbeidsverhouding heeft. Op grond van een door de inspecteur afgegeven verklaring arbeidsrelatie (VAR) kan een opdrachtgever zekerheid krijgen over de kwalificatie van de werkzaamheden van de opdrachtnemer voor de heffing van de loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Op 27 juli 2006 hebben we bericht over de beleidsregels die de belastingdienst en het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) hiervoor hanteren. Er zijn vier soorten verklaringen arbeidsrelatie, te weten:
- de VAR winst uit onderneming (VAR-winst);
- de VAR loon uit dienstbetrekking (VAR-loon):
- de VAR resultaat uit overige werkzaamheden (VAR-row), en
- de VAR voor rekening en risico van de vennootschap (VAR-dga).
Uitsluitend de VAR-winst en de VAR-dga bieden de opdrachtgever volledige zekerheid met betrekking tot de kwalificatie van de werkzaamheden van de opdrachtnemer. Mocht een VAR-winst of een VAR-dga zijn afgegeven, dan hoeft de opdrachtgever met betrekking tot de werkzaamheden van de opdrachtnemer geen loonheffing en premies werknemersverzekeringen in te houden en af te dragen. De opdrachtgever is wel verplicht de opdrachtnemer te identificeren. Een VAR-loon en VAR-row bieden de opdrachtgever geen complete zekerheid. In principe dient de opdrachtgever in beide gevallen loonheffing en premies werknemersverzekeringen in te houden en af te dragen indien sprake is van een dienstbetrekking. Echter, de opdrachtgever zal in deze steeds zelf moeten vaststellen of sprake is van een dienstbetrekking.
De Hoge Raad heeft onlangs een arrest gewezen over de toegekende VAR van een man met zeven commissariaten en diverse adviseurschappen bij verschillende grote ondernemingen. De man had voor het jaar 2003 een aanvraag voor een VAR-winst ingediend. De inspecteur kende hem echter een VAR-loon toe.
Hof Amsterdam was op grond van feiten en omstandigheden van oordeel dat de man terecht in aanmerking kwam voor een VAR-winst. Het hof lette daarbij op het samenstel van activiteiten, het aantal en diversiteit van commissarisfuncties en adviseursopdrachten, de beoogde continuïteit, de gegenereerde opbrengsten en de gemoeide (aansprakelijkheids)risico’s.
De staatssecretaris ging in cassatie, maar dat was tevergeefs. De Hoge Raad was van oordeel dat het hof een juiste beslissing heeft genomen. De uitspraak is verweven met waarderingen van feitelijke aard en daartegen staat geen cassatie open. De Hoge Raad is namelijk geen feitenrechter maar toetst alleen of het recht juist is toegepast.
Per individueel geval dient een beoordeling plaats te vinden ten aanzien van het door een commissaris eventueel in aanmerking komen voor een VAR-winst. De feiten en omstandigheden zijn hierbij uitermate van belang. Het vervullen van een (enkel) commissariaat zal namelijk in de regel niet leiden tot ondernemerschap en het in aanmerking komen voor een VAR-winst.