Wat zijn de regels van Buma/Stemra, en hoe moet je omgaan met Creative Commons-licenties? De wet op internet beschrijft in heldere taal hoe het zit met online auteursrecht, de privacy en aansprakelijkheid van bloggers en forumsites, computercriminaliteit en eigendom in virtuele werelden zoals Second Life.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De auteur, ICT-jurist en octrooigemachtigde Arnoud Engelfriet, is onder andere bekend van de website Ius mentis, één van de meest uitgebreide en meest bekeken site van Nederland over internetrecht, communicatietechnologie en intellectueel eigendom en zijn dagelijkse besprekingen over actualiteiten binnen Internetrecht.
De wet uitgelegd aan techneuten, en techniek aan juristen.
Zo luidt de ondertitel van zijn website iusmentis.com. Nu kunnen voornoemden en ‘gewone mensen’ ook een handzaam overzicht (na)lezen.
Internetrecht heeft de naam achter de feiten aan te lopen. De Auteurswet is uit 1912, de privacywetgeving gaat uit van kaartenbakken en tot nog niet zo heel lang geleden was hacken alleen te bestrijden als diefstal van elektriciteit. Dat beeld is maar ten dele terecht. Veel wetten gelden op internet net zo goed als in de ‘echte wereld’. Smaad is smaad, of het nu op een weblog of in de krant gebeurt. En door de opkomst van blogs, forums, Wikipedia en andere media waar individuen juist zelf actief kunnen zijn op internet, krijgt ook de individuele actieve internetter nu te maken met deze strenge regels.
Dit boek legt in heldere taal uit hoe je als internetter om moet gaan met deze regels. Aan de hand van vele voorbeelden en rechtszaken bespreekt het boek wat de consequenties zijn van bijvoorbeeld de privacywetgeving, de Wet Koop op Afstand of de strafbepalingen over computercriminaliteit voor een weblogger of forumsite. Ook voor wie muziek of films op internet wil plaatsen, biedt dit boek een goede houvast.
Een rode draad door het boek is het belang van het contract. Van huisreglement voor forumsites tot softwarelicenties of algemene voorwaarden van webwinkels, internetters sluiten tientallen contracten per dag. Dat is een unieke situatie, die vaak tot juridische problemen leidt. Dergelijke “kleine lettertjes” worden zelden tot nooit gelezen, maar ze kunnen grote gevolgen hebben. Wat te denken van bijvoorbeeld een clausule die het beheer het recht geeft alle e-mails van gebruikers in te zien?
Engelfriet vertaalt de vele rechtszaken op dit gebied naar praktisch advies om op een veilige manier actief op internet te kunnen zijn. Elk hoofdstuk is voorzien van kaders met veel voorkomende vragen, en sluit af met een samenvatting in de vorm van een serie tips of een checklist.
De veertien hoofdstukken zijn als volgt:
- De wet op internet
- Valkuilen voor bloggers
- Ruimte voor anderen
- Privacy en profielensites
- Hyperlinks, een linke boel?
- Auteursrecht op internet
- Eerlijk zullen we alles delen
- Creatief met auteursrecht
- Terug naar de bron(code)
- Voorwaardelijk webgebruik
- Merkrecht.com
- Digitaal zakendoen
- Misdaad per PC
- Virtuele wereld, echte wet
Het boek is uitgebracht bij doe-het-zelf uitgever Lulu.com en verkrijgbaar als e-book of paperback. Het ISBN is 978-90-813360-1-7.