Toeristen die worden bestolen in het buitenland moeten terplekke aangifte doen. De Nederlandse politie kan geen opsporingshandelingen verrichten naar aanleiding van deze “vakantie-aangiften” en zal ze om die reden ook niet opnemen. Veel van deze aangiften worden hier gedaan omdat mensen liever aangiftes in de eigen taal of in eigen land doen of omdat ze het idee hebben dat dit moet van de reisverzekeraars. De verzekeraars wijzen bij herhaling de verzekerden op het belang van het doen van aangifte in het land zelf. Als het niet lukt via de politie, dan kan nog altijd bij het hotel, het vliegveld of de reisleiding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het Openbaar Ministerie heeft – na overleg met politie, verzekeraars en het ministerie van Buitenlandse Zaken – in een aanwijzing vastgelegd hoe te handelen wanneer het gaat om aangifte van in het buitenland gepleegde strafbare feiten. Tot op heden was de praktijk in Nederland heel verschillend. Een aantal politiekorpsen nam bij wijze van service de aangiften van bestolen Nederlanders op, waarmee deze vervolgens naar de verzekeraar konden stappen om de schade vergoed te krijgen. Een aantal korpsen deed dat niet. Belangrijkste reden voor deze aanwijzing is dat Nederland geen rechtsmacht heeft als het gaat om de opsporing van bijvoorbeeld een zakkenroller. Dus de aangifte kan niet worden gevolgd door opsporingshandelingen.
Burgers kunnen van een aantal zaken bij de Nederlandse politie wel melding blijven maken. Het gaat dan om vermissing van het paspoort of diefstal in het buitenland van een motorvoertuig met een Nederlands kenteken. Hierbij gaat het niet om aangifte, maar om meldingen die om administratieve redenen gedaan moeten worden bij de politie.
Bestolen in het buitenland?, Openbaar Ministerie