Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of het klopt dat geheime gegevens van een onderzoek van de marechaussee naar mensensmokkelaars via internet in handen van derden zijn gekomen. Ook bekijkt justitie of de documenten afkomstig zijn van een computer van een thuiswerkende medewerker van de marechaussee.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat heeft persofficier mr. W. Smits van het parket in Maastricht vrijdagavond gezegd. De makers van de website GeenStijl beweren dat een anonieme tipgever eerder op de dag belastende telefoontaps van het onderzoek naar hen heeft gemaild. Volgens een verklaring op de site www.geenstijl.nl gaat het om een Worddocument van 75 pagina’s met daarin gesprekken, telefoonnummers en sms’jes van verdachten.
Ook namen van rechercheurs en informanten zouden te achterhalen zijn. De thuiswerker uit Eindhoven wisselde waarschijnlijk geregeld via internet bestanden uit via zijn onbeveiligde computer, stelt GeenStijl. Tijdens deze ‘filesharing’ waren zijn mappen waarin geheime onderzoeken stonden, toegankelijk voor anderen, aldus de verklaring.
Het OM onderzoekt ook of de gegevens zijn gehackt en wie zich dan aan dat strafbare feit schuldig heeft gemaakt, zei de persofficier. Volgens hem is in dat geval sprake van ‘computervredebreuk’. Hij wees erop dat ook anderen die de gegevens ontvangen en er iets mee doen een strafbaar feit plegen (heling) en daarvoor vervolgd zullen worden. De persofficier roept iedereen die de informatie onder ogen krijgt, op er ,,prudent” mee om te gaan.
De makers van GeenStijl hebben de gegevens niet op de website gezet, omdat ze lopende onderzoeken niet willen verstoren. Wel zeggen ze contact te hebben opgenomen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Ook beweren ze dat ze met de Koninklijke Marechaussee overleggen hoe deze organisatie computers moet beschermen.