De rechtbank ’s-Gravenhage heeft de beschikking van de raadkamer over het in april 2008 bij Parnassia in beslag genomen patiëntendossier, waarover de afgelopen dagen in de pers veelvuldig is geschreven, afgelopen week gepubliceerd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Op 6 en 7 december 2007 zijn in een sloot op het terrein van de vestiging van Parnassia aan de Albardastraat in Den Haag de stoffelijke overschotten aangetroffen van een 60-jarige vrouw en haar 32-jarige zoon.
Op 20 februari 2008 is een man, die was opgenomen bij Parnassia, in deze zaak als getuige gehoord. Volgens zijn begeleidster zou hij gedurende enige tijd, maar in ieder geval in de avond van 6 december 2007 en mogelijk tot de volgende ochtend, niet aanwezig zijn geweest in het psychiatrisch ziekenhuis Parnassia.
De officier van justitie heeft vervolgens op 31 maart 2008 verstrekking gevorderd van de dagrapporten uit het electronisch patiëntendossier van de man over het precieze tijdstip waarop en de omstandigheden waaronder hij de open inrichting heeft verlaten op 6 december 2007 en over het precieze tijdstip waarop en de omstandigheden waaronder hij na dat vertrek is teruggekeerd in de open inrichting
Met machtiging van de rechter-commissaris is op 16 april 2008 een gesloten envelop met de dagrapporten uit het elektronische patiëntendossier in beslag genomen.
Op 24 april 2008 hebben Parnassia en één van haar psychiaters een klaagschrift ingediend over de inbeslagneming. De rechtbank heeft het klaagschrift op 3 juni 2008 in raadkamer behandeld. Aan de orde was de vraag of in dit geval de waarheidsvinding moest prevaleren boven het verschoningsrecht van de klagers. Dat klagers een verschoningsrecht toekomt was niet in geschil.
De beschikking op het klaagschrift is op 17 juni 2008 uitgesproken. De rechtbank heeft daarin beslist dat het klaagschrift gegrond was voorzover de gegevens uit het dossier geen betrekking hadden op de tijdstippen waarop de man op 6 december 2007 de inrichting had verlaten en daar was teruggekeerd. (NB: Parnassia had in raadkamer aangegeven dat deze gegevens niet vallen onder het medisch verschoningsrecht.)
Overigens werd de man om wie het gaat door het OM niet aangemerkt als verdachte. De officier van justitie heeft dit desgevraagd in raadkamer uitdrukkelijk verklaard.