Hof Arnhem heeft uitspraak gedaan over een reis van directieleden van een concern met zakenrelaties. In geschil was of het door de vennootschap bekostigen van deze reis voor de directieleden moest worden aangemerkt als loon in natura of als onbelaste verstrekking. Het hof oordeelde dat de reis als belast loon in natura in de loonheffing moet worden betrokken tegen de waarde in het economisch verkeer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hof Arnhem heeft vorig jaar uitspraak gedaan over een reis van directieleden van een concern met zakenrelaties. Drie directieleden hadden met enkele zakelijke relaties een reis van tien dagen naar Namibië gemaakt, waarbij diverse toeristische bezienswaardigheden op het programma stonden. In geschil was of het door de vennootschap bekostigen van deze reis voor de directieleden moest worden aangemerkt als loon in natura of als een onbelaste verstrekking.
De betrokken werkgever was van mening dat de zakenreis een onbelaste verstrekking betrof. De reis was bedoeld om in het kader van relatiemanagement de contacten met de relaties te versterken en om een basis te leggen voor toekomstige transacties. De Inspecteur stelde zich echter op het standpunt dat de reis moest worden aangemerkt als belast loon en wees daarbij op het overwegend toeristische karakter van het reisprogramma.
Het hof oordeelde dat de werkgever noch met overgelegde stukken, noch op enige andere wijze aannemelijk heeft kunnen maken dat er enige relatie bestond tussen de zakenreis en de totstandkoming van transacties met de desbetreffende relaties. Verder heeft het hof vastgesteld dat de directieleden uitsluitend aan de reis hebben deelgenomen vanuit een oogpunt van persoonlijke behoeftebevrediging. De door de vennootschap gemaakte kosten van de reis van de directieleden dienen als loon in natura in de loonheffingen te worden betrokken, waarbij de waarde wordt gesteld op de waarde in het economisch verkeer.
In de uitspraak, die in lijn is met eerdere uitspraken van de Hof Den Bosch en Hof Amsterdam, wordt niet ingegaan op de belastbaarheid van de reis voor zakenrelaties. Ook voor zakenrelaties kan de zakelijkheid en eventuele belastbaarheid voor de loonheffingen ter discussie worden gesteld.
Deze casus ziet op de situatie van een aantal jaren geleden. Met de invoering van de wet ‘Paarse krokodil’ in 2007 is de vrijstelling voor personeelsreizen verruimd en wellicht van toepassing op deze situatie. Indien aan de wettelijke voorwaarden wordt voldaan is de reis volledig onbelast voor de loonheffing. Als belangrijkste voorwaarde geldt dat de reis openstaat voor ten minste driekwart van de werknemers of voor ten minste driekwart van de werknemers die behoren tot een organisatorische of functionele eenheid.
De fiscale kwalificatie van reizen met relaties dient per geval te worden beoordeeld. Naast de algemene vrijstelling voor de kosten van zakelijke reizen in het kader van de dienstbetrekking, kan de vrijstelling voor personeelsreizen uitkomst bieden indien wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden.