Het aantal mensen dat zijn geheime banktegoeden in het buitenland bij de Belastingdienst aanmeldt, is de laatste zes weken fors gestegen. Dat komt volgens het ministerie van Financiën doordat onder meer Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg en Andorra hebben aangekondigd hun bankgeheim te versoepelen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Toen dit bekend werd, kondigde staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan dat de inspectiedienst Fiod-ECD informatie met deze landen gaat uitwisselen. Sinds 2001 bestaat er een regeling voor zogenoemde inkeerders. Wie alsnog aangeeft geld in het buitenland te hebben, hoeft geen boete te betalen en wordt niet vervolgd. Wel moet hij alsnog de ontdoken belasting betalen.
De laatste zes weken meldden 121 belastingontduikers zich. Samen moeten ze bijna 24 miljoen euro aan naheffingen en rente betalen. Eén persoon moest in zijn eentje nog 3,9 miljoen euro betalen. Bij drie anderen lag het bedrag boven een miljoen euro. Volgens de Belastingdienst proberen nog enkele duizenden belastingplichtigen hun geld buiten het zicht van de fiscus te houden.
Van de mensen die zichzelf nu hebben aangegeven, hadden de meesten (43) een bankrekening in Zwitserland. België (27) kwam op de tweede plaats. Luxemburg (1 op plaats drie.
Halverwege februari bleek dat de Belastingdienst via de inkeerdersregeling, die in 2001 van kracht werd, 157 miljoen euro had ontvangen van ruim vijfduizend belastingplichtigen. In een paar weken is dat bedrag nu gestegen naar 181 miljoen euro. De afgelopen week meldden zich twintig inkeerders per dag. Normaal zijn dat er ongeveer twee per dag.