De kantonrechter in Utrecht heeft een kapper in het gelijk gesteld die op staande voet was ontslagen. Zijn werkgever nam het de kapper kwalijk dat hij tijdens het sollicitatiegesprek geen melding maakte van zijn hiv-besmetting.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Geen dringende reden voor ontslag op staande voet
Volgens de rechter heeft de kapper door het niet vermelden van zijn hiv-status de werkgever niet misleid en is er geen dringende reden voor ontslag op staande voet. Ten tijde van de sollicitatieprocedure ondervond de sollicitant geen enkele beperking in functioneren als gevolg van de hiv-infectie. Voorts is er immateriële schadevergoeding toegekend omdat de werkgever onzorgvuldig naar hem heeft gehandeld.
Medische informatie
Medische informatie die voor het uitoefenen van een beroep geen belemmering oplevert, hoeft dan ook niet vermeld te worden tijdens een sollicitatieprocedure. De rechterlijke uitspraak versterkt de positie van mensen met hiv in de sollicitatie-fase alsmede gedurende de looptijd van de arbeidsovereenkomst.
De Hiv Vereniging Nederland is blij met de heldere uitspraak. Het geeft aan dat de werkgever op geen enkele wijze een werknemer vanwege zijn medische toestand mag discrimineren. Indien de werkgever de geldende (hygiëne-)protocollen conform de Arbo-wetgeving naleeft, zijn deze protocollen zijn in alle beroepen (ook in de kappersbranche) ruim afdoende om een infectie met hiv van een collega of klant uit te sluiten.
In deze zaak stond vast dat de werknemer geen medische beperkingen ondervindt van zijn hiv-status. Op die grond heeft hij terecht de vraag of hij medische klachten had, ontkennend beantwoord. Een hiv-status vormt geen reden voor ongeschiktheid voor de functie. Dit is conform de Wet op de medische keuringen.
Uitspraak, Rechtbank Utrecht, LJ-Nummer: AS6427, Zaaknummer: 391093 VV expl 04-648
Ontslag wegens verzwijgen hiv-status onterecht, Persbericht Hiv Vereniging Nederland