De Haagse rechtbank verbiedt de Staat het scannen en via een intern netwerk openbaar maken van artikelen die in kranten zijn verschenen, zolang daarvoor geen toestemming van de uitgevers is verkregen, op straffe van een onmiddellijk opeisbare dwangsom van € 1.000,- per dag en per ministerie dat enig (deel van een) ministerie in gebreke blijft met de nakoming van dit gebod.
De uitspraak volgt op de bodemprocedure die door de gezamenlijke Nederlandse dagbladen, verenigd in de NDP, is aangespannen tegen de Rijksoverheid. Ministeries laten de inhoud van kranten scannen en bedienen met geselecteerde artikelen dagelijks, onder andere via hun intranet, duizenden ambtenaren. Deze praktijk gaat niet alleen ten koste van abonnementen, maar frustreert bovenal de investeringen die uitgevers hebben gedaan in de digitale levering van hun producten aan de professionele markt. De uitgevers willen dat de Rijksoverheid voor dit gebruik een redelijke vergoeding betaalt. Omdat de overheid het onrechtmatige karakter van haar knipselkranten niet wilde erkennen, stond er voor de uitgevers geen andere mogelijkheid open dan de zaak aan de rechter voor te leggen. De uitgevers zijn nu bij vonnis van 2 maart door de Rechtbank ’s-Gravenhage in het gelijk gesteld.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De uitgeverijen in Nederland bieden sinds kort ook een regeling aan voor het gebruik van artikelen uit kranten en tijdschriften voor papieren en digitale knipselkranten en -diensten. Daarom maken uitgevers en journalisten nadrukkelijk het voorbehoud van hun auteursrecht. CLIP (Copyright Licentie- en Incassobureau Pro) verstrekt namens de rechthebbenden licenties aan ondernemingen en organisaties die een legale knipselkrant of dienst willen. Voor meer informatie kan men terecht op www.clip.nl.
Volgens NDP-voorzitter Kees Spaan betekent dit vonnis “een versterking van de multimediale functie van dagbladen en een belangrijke stap in de strijd tegen parasitair gebruik van het werk van journalisten en uitgevers. Jammer dat er uitgerekend tegen de staat der Nederlanden een proces voor nodig was.”
Naar de mening van Professor Visser vormt de uitspraak “een belangrijke principiële erkenning van het feit dat intern hergebruik van auteursrechtelijk beschermde nieuwsinformatie gerekend moet worden tot de normale exploitatie ervan, en dat daar dus toestemming voor nodig is van de rechthebbenden.”
Het Nederland Uitgeversverbond is zeer verheugd over de uitspraak van de Haagse Rechtbank, vooral ook omdat de Rechtbank in het vonnis oog heeft voor de “negatieve voorbeeldfunctie van de Staat voor decentrale delen van de overheid, semi-overheid en de private sector die geïnteresseerd zijn in de nieuwe markt voor digitale informatievoorziening op maat, waarin uitgevers van kranten en tijdschriften kunnen en ook daadwerkelijk trachten te voorzien.”
Uitspraak, Rechtbank ‘s-Gravenhage, LJ-Nummer: niet bekend, Zaaknr: 192880