Stichting Historisch Materieel heeft geen goede redenen gegeven om de overeenkomsten met het Nederlands Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te beëindigen. Zo heeft de rechtbank ’s-Hertogenbosch vandaag geoordeeld. Het gevolg van deze beslissing is dat de collectie historische legervoertuigen in het museum in Overloon moet blijven.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Stichting Historisch Materieel (SHM) is eigenaar van een groot aantal gerestaureerde historische legervoertuigen die zijn verzameld door Jaap de Groot uit Zwijndrecht. In 2005 hebben SHM en het Nederlands Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon overeenkomsten gesloten, die er in de kern op neer kwamen dat het museum een grote expositieruimte in Overloon zou bouwen en dat SHM haar collectie voertuigen in bruikleen zou geven om daar ten toon te stellen. Daarnaast hebben de partijen in 2005 financiële afspraken gemaakt. De collectie legervoertuigen is sinds eind 2005 in het speciaal daarvoor uitgebreide Oorlogs- en Verzetsmuseum te zien.
In de zomer van 2006 besloot SHM de samenwerking met het museum te beëindigen en eiste de in bruikleen gegeven collectie op. Het museum weigert de collectie terug te geven. De partijen zijn hierover vanaf eind 2006 bij de rechtbank ’s-Hertogenbosch in een civiele procedure verwikkeld. Daarin strijden zij niet alleen over de teruggave van de collectie, maar vorderen zij ook aanzienlijke geldbedragen van elkaar. Het museum heeft SHM tevens beschuldigd van smaad door negatieve uitlatingen in de media.
De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft bepaald dat SHM geen goede redenen heeft opgegeven om de overeenkomsten met het museum te beëindigen. SHM en het museum moeten hun afspraken uit 2005 dus nog steeds nakomen. Dat betekent onder meer dat de rechtbank vindt dat de voertuigen in Overloon moeten blijven.
De rechtbank is in deze zaak niet alleen afgegaan op de processtukken. Om zich een volledig beeld te vormen heeft de rechtbank op 25 maart 2009 de situatie in het museum zelf bekeken en daar met de betrokkenen gesproken. De rechtbank heeft waargenomen dat de voertuigen uit de collectie er goed bij stonden in de expositiehal. Van enige zichtbare schade of waarneembaar achterstallig onderhoud zoals SHM betoogde was geen sprake. SHM verwijt het museum dat bij de collectie andere stukken van mindere kwaliteit en/of uit een ander tijdperk zijn geplaatst. Omdat het hier gaat om relatief klein aantal voertuigen en/of voorwerpen acht de rechtbank dit verwijt onvoldoende om de overeenkomsten te beëindigen. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het bezoekende publiek zich vanwege de aanwezige objecten van het museum een negatief oordeel zal vormen over de collectie als geheel.
De geldelijke claims over en weer wees de rechtbank nagenoeg geheel van de hand, waaronder de schadeclaim wegens smaad die het museum tegen de stichting had ingesteld. Er moet nog wel een afrekening komen van de exploitatiekosten over de afgelopen jaren. Daarover heeft de rechtbank nog een aantal vragen aan de partijen die zij met hen wil bespreken. De rechtbank zal dat in het najaar doen.