De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met de instelling van de kansspelautoriteit waardoor effectiever toezicht op kansspelen in Nederland mogelijk wordt. De kansspelautoriteit krijgt de bevoegdheid om vergunningen te verlenen aan kansspelaanbieders en bestuurlijke boetes op te leggen van maximaal 740.000 euro per overtreding van de vergunning. Ook zal de controle op legale en illegale kansspelen toenemen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In de praktijk bestaat dringend behoefte aan een daadkrachtige toezichthouder op de kansspelsector omdat de overheid op dit moment onvoldoende middelen heeft om effectief en proportioneel te kunnen optreden. Op basis van de huidige wet kan alleen de vergunning van legale kansspelaanbieders worden ingetrokken. Dit is een zware maatregel die in vrijwel alle gevallen niet in verhouding staat tot de overtreding van de vergunninghouders. Tegen illegale kansspelaanbieders kan alleen strafrechtelijk worden opgetreden. Omdat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) slechts over beperkte capaciteit beschikken, kan niet in alle gevallen waarin dit wenselijk zou zijn worden opgetreden.
De kansspelautoriteit zal als kenniscentrum gaan fungeren en krijgt namens de overheid de regie bij het bestrijden van illegale kansspelen. Het is de bedoeling om de handhaving van de Wet op de kansspelen in Nederland te intensiveren. Het wetsvoorstel maakt deze intensivering mogelijk, door de kansspelautoriteit van de juiste bevoegdheden en middelen te voorzien. Daarbij is gekozen voor zowel een bestuursrechtelijk als een strafrechtelijk sanctiestelsel. De bestuursrechtelijke handhaving is van toepassing op de handhaving van het legale aanbod van kansspelen. Hierdoor wordt het mogelijk een last onder dwangsom, een last onder bestuursdwang en een bestuurlijke boete op te leggen. De strafrechtelijke handhaving van het illegale aanbod van kansspelen vindt plaats in de vorm van de bestuurlijke strafbeschikking (OM-afdoening). Het klassieke strafrecht blijft sluitstuk van de handhaving.
Gelet op de financiële draagkracht van de meeste kansspelaanbieders en om onwenselijk gedrag in de toekomst af te schrikken wordt voor een groot aantal zware overtredingen een maximum boete van de zesde categorie (740.000 euro) geïntroduceerd. Hierbij kan worden gedacht aan het overtreden van de vergunning of het verrichten van ongeoorloofde activiteiten als de verwevenheid met het criminele circuit. Wanneer de omzet groter is dan 740.000 euro kan de boete worden verhoogd met 10% van de omzet van de vergunninghouder in het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de boetebeschikking wordt opgelegd. Voor lichte overtredingen, zoals het niet nakomen van het verbod voor minderjarigen om aanwezig te zijn in een speelautomatenhal gaat een vast tarief gelden van 370 euro.
De kansspelautoriteit krijgt de status van zelfstandig bestuursorgaan dat in grote mate onafhankelijk van het ministerie van Justitie functioneert. Naar verwachting kan de kansspelautoriteit in 2010 van start gaan.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.