De rechtbank in Amsterdam doet uiterlijk 25 juni uitspraak in het conflict tussen Fortis Holding en de staatsbank Fortis Bank Nederland over ruim 360 miljoen euro. Dat bleek vrijdag tijdens de behandeling van het kort geding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Fortis Bank Nederland had een kort geding aangespannen tegen zijn voormalige moeder Fortis Holding. Het beursgenoteerde Fortis Holding en Fortis Bank, sinds de opdeling van het financiële concern vorig jaar niet langer een bedrijf, zijn het oneens over in 1999 uitgegeven aandelen. Het gaat om zogeheten preferente aandelen ter waarde van 362,5 miljoen euro, die tien jaar geleden zijn uitgegeven door Fortis Capital Company (FCC), een dochter van Fortis Bank Nederland.
Uitkering
In de rechtbank bleek dat Fortis Holding naar verwachting de 362,5 miljoen euro moet uitkeren, maar dat het waarschijnlijk wel compensatie kan krijgen. “Het is zeker niet onwaarschijnlijk dat er begrip is voor compensatie voor de holding”, aldus de rechter.
Fortis Holding krijgt dan volgens hem nu de “zure vrucht”. “Dat er betaald moet worden staat nagenoeg vast”, aldus de rechter. “De aandeelhouders moet zekerheid worden geboden.” Op 29 juni moet FCC de 362,5 miljoen euro betalen aan aandeelhouders. Fortis Holding is, gebaseerd op contracten uit 1999, verplicht dat bedrag aan FCC te betalen.
Holding
Fortis Holding, dat nu bestaat uit een Belgische en een internationale verzekeringstak, stelt niet te hoeven betalen omdat de situatie nu onvergelijkbaar is met die van tien jaar geleden. Het betalen van de miljoenen aan de aandeelhouders zou “neerkomen op het steunen en sponsoren van een concurrerend bankconcern”, aldus Fortis Holding.
“Een betaling uit de portemonnee van de Fortis Holding die via FCC en de bank toevloeit naar de diepe zakken van de staat.” Een betaling is volgens de holding “een verliespost, slecht nieuws voor de beurs, een koersdaling voor het aandeel Fortis en nog meer problemen”. De Nederlandse staat komt er volgens de holding vanaf met een meevaller. “Minister Bos echter kan tegelijkertijd 362,5 miljoen euro bijboeken als gemakkelijk verdiende pure winst.” Staatsbank Fortis Bank stelt dat over de betalingsverplichting van de holding “geen enkele twijfel kan bestaan”. Als dat niet gebeurt, is volgens de bank “rechterlijk ingrijpen op zijn plaats en zelfs noodzakelijk”.
Opdeling
De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis werd in oktober opgedeeld door de Nederlandse en Belgische overheid toen het dreigde om te vallen. Het concern had zich verslikt in de overname van ABN Amro doordat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte.