De slachtoffers van een strafbaar feit of diens nabestaanden hebben lange tijd een ondergeschikte rol gespeeld in het strafproces. Na een aantal wetswijzigingen is sinds de positie van het slachtoffer of diens nabestaande in het strafproces verbeterd. Zo hebben zij in voorkomende gevallen spreekrecht of kunnen zij gebruik maken van de mogelijkheid om een schriftelijke slachtofferverklaring op te stellen en dit te laten opnemen in het strafdossier.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In het Praktijkboek Slachtofferzorg van A.C. Bijlsma wordt, naast het geldende straf- en civiel recht, relevante jurisprudentie opgenomen en wordt naar literatuur verwezen. Bij de behandeling van de diverse onderwerpen wordt de wetsystematiek gevolgd. Besproken wordt onder meer de gang van zaken tijdens het opsporingsonderzoek, de verschillende mogelijkheden om een strafzaak af te doen door het openbaar ministerie en het onderzoek ter terechtzitting. Ook de diverse soorten schaden komen aan de orde, zoals materiele en immateriële schade. Met andere woorden: van aangifte tot en met cassatie wordt de rol van het slachtoffer besproken.
Dit boek is bedoeld voor een ieder die in de dagelijkse praktijk als professional of als hulpverlener met slachtoffers of nabestaanden te maken krijgt. Het boek is als handboek onder meer voor belang voor de leden van de rechterlijke macht (rechters, leden van het openbaar ministerie en zij die werkzaam zijn binnen de juridische ondersteuning)
alsmede de advocatuur. Bovendien is het boek een praktisch naslagwerk voor iedereen die betrokken is bij de bijstand aan slachtoffers of diens nabestaanden. Hierbij wordt met name gedacht aan medewerkers binnen de hulpverlening, de slachtofferzorg, de politie, mediators en schadebemiddelaars.
ISBN: 978-90-5850-434-0