Forensenbelasting is een belasting die een gemeente kan heffen als u een gemeubileerde (vakantie)woning in de gemeente bezit. Als extra voorwaarden gelden hierbij dat u geen hoofdverblijf in deze gemeente bezit en u die (vakantie)woning voor uzelf of uw gezin gedurende meer dan 90 dagen per jaar beschikbaar houdt. U bent dus geen forensenbelasting verschuldigd als de woning u of uw gezin gedurende maximaal 90 dagen ter beschikking staat, bijvoorbeeld omdat deze woning is verhuurd of voor de verhuur is bestemd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Een doorlopende verhuuropdracht aan een of meer huurbemiddelingsbedrijven waarbij u een periode van eigen gebruik van uw vakantiewoning vastlegt, kan ertoe leiden dat de vakantiewoning minder dan 90 dagen tot uw beschikking staat. In dat geval ontvalt de basis van heffing van forensenbelasting. Hof Den Haag heeft onlangs in deze zin beslist.
Forensenbelasting is een belasting die een gemeente kan heffen als u een gemeubileerde vakantiewoning in de gemeente bezit. Als extra voorwaarden gelden hierbij dat u geen hoofdverblijf in deze gemeente bezit en u die (vakantie)woning voor uzelf of uw gezin gedurende meer dan 90 dagen per jaar beschikbaar houdt. U bent dus geen forensenbelasting verschuldigd als de woning u of uw gezin gedurende maximaal 90 dagen ter beschikking staat, bijvoorbeeld omdat de (vakantie)woning is verhuurd of is bestemd is de verhuur. Hof Den Haag heeft onlangs nog een uitspraak gedaan over het voor zichzelf beschikbaar houden van de eigen vakantiewoning. De zaak was als volgt.
Een man was in 2005 eigenaar van een vakantiewoning in de gemeente Veere. Hij had voor deze woning in 2000 een doorlopende verhuurbemiddelingsovereenkomst gesloten met een bv met een jaarlijkse verlenging, ook in 2005. De overeenkomst bevatte onder meer een clausule voor eigen gebruik. Van de eigenaar werd daarbij verlangd dat hij de periodes van eigen gebruik aan de verhuurbemiddelaar zou doorgeven, die daarmee rekening kon houden met lopende huurreserveringen. Verder was reservering voor eigen gebruik ook mogelijk indien de vakantiewoning nog vrij was. In 2005 had de man de woning gedurende 47 dagen gebruikt. Gemeente Veere legde de man voor het jaar 2005 een aanslag forensenbelasting op.
De man maakte bezwaar tegen deze aanslag, omdat hij in 2005 de woning niet voor meer dan 90 dagen voor zichzelf of zijn gezin beschikbaar zou hebben gehouden. Met uitzondering van de dagen waarop hij de woning zelf of (leden van) zijn gezin had gebruikt, werd de woning verhuurd of was het beschikbaar voor de verhuur. De gemeente wees het bezwaar echter af. Volgens de gemeente was de woning wel beschikbaar voor de man of zijn gezin gedurende de periode dat de woning leeg stond omdat deze niet was verhuurd. Rechtbank Middelburg was het daarmee eens. De man ging daarop in hoger beroep bij Hof Den Haag.
Het hof wees op een arrest van de Hoge Raad uit 2006 met een bepaalde aanname over het eigen gebruik. Als een eigenaar een gemeubileerde en voor verhuur bestemde woning ook in enige mate zelf gebruikt -anders dan nodig is om de woning voor de verhuur gereed te maken en te houden- moet worden aangenomen dat de eigenaar de woning voor zich of zijn gezin beschikbaar houdt gedurende de periode dat het eigen gebruik niet in verband met verhuur aan derden of aan derden toegekende rechten tot verhuur is uitgesloten.
Het was daarom voor de uitkomst van de onderhavige procedure van belang om vast te stellen voor welke dagen van het jaar het eigen gebruik niet was uitgesloten in verband met verhuur of aan derden toegekende rechten tot verhuur. Daartoe was de inhoud van de verhuurbemiddelingsovereenkomst beslissend. Het hof stelde onder meer vast dat sprake was van een doorlopende verhuuropdracht en dat de verhuuropdracht gedurende het kalenderjaar niet aan enige beperking was onderworpen. Dat bracht het hof tot het oordeel dat de woning in beginsel, buiten de vooraf door de man gereserveerde periode, gedurende het gehele kalenderjaar voor de verhuur beschikbaar was en niet voor de man of zijn gezin. Het hof concludeerde daaruit dat de man in 2005 slechts gedurende 47 dagen de woning beschikbaar heeft gehad voor eigen gebruik of zijn gezin.
Het hof vernietigde daarop de aanslag forensenbelasting en kende hem een (forfaitaire) proceskosten vergoeding toe van € 1.288 voor beroepsmatig verleende rechtsbijstand voor de rechtbank en voor het hof en € 43 aan reiskostenvergoeding.
Opmerking
Voor de woonforensenbelasting geldt een gemeubileerde woning als object voor de belastingheffing. Uit de rechtspraak blijkt dat een gemeubileerde woning in principe moet beschikken over een toilet, kookgelegenheid, wasgelegenheid, een aansluiting voor nutsvoorzieningen zoals waterleiding, riolering en elektriciteitsnet en een vorm van verwarming. Beschikt uw tweede woning of vakantiewoning niet over deze faciliteiten dan zal in beginsel geen forensenbelasting verschuldigd zijn.