Bijna een kwart van de groepsaccommodaties in Brabant en Limburg is niet veilig. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie naar de veiligheid bij 85 groepsaccommodaties in deze provincies eind 2004. Het gaat om gebouwen zoals kampeerboerderijen waar bijvoorbeeld scholen of sportverenigingen een paar dagen logeren. Bij zeven van de 85 was de situatie zo ernstig dat de gemeente, op verzoek van de VROM-Inspectie, de zaak tijdelijk heeft gesloten. Inmiddels zijn de problemen bij deze bedrijven opgelost. De VROM-Inspectie werkt er samen met gemeenten en brancheverenigingen aan de onveilige situaties bij álle groepsaccommodaties te verhelpen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Brancheorganisatie
Doel van het onderzoek was kijken of ondernemers zich aan de wettelijke veiligheidsregels houden. Het gaat hierbij onder meer om regels die het mogelijk moeten maken dat mensen snel en veilig kunnen vluchten bij calamiteiten. Zo moet – bijvoorbeeld in slaapzalen waar gaskachels staan – goede ventilatie gegarandeerd zijn om het risico op koolmonoxidevergiftiging te beperken. Maar het gaat ook om regels die de kans op het oplopen van een legionellabesmetting verkleinen. De 85 onderzochte groepsaccommodaties zijn nu, in samenwerking met de gemeenten, voldoende veilig gemaakt voor de bezoekers.
Free riders
Samen met brancheorganisaties zoals Recron en Vekabo heeft de VROM-Inspectie ook gekeken hoe eveneens bij de niet onderzochte groepsaccommodaties de veiligheid kan worden verbeterd. Het gaat in Brabant en Limburg om nog ruim 200 accommodaties bovenop de 85 bezochte groepsaccommodaties. De brancheverenigingen kunnen hierbij namelijk een belangrijke functie vervullen. Dit door het geven van voorlichting en het bevorderen dat ondernemers elkaar aanspreken op de gevolgen van slechte voorzieningen.
Op de zogenaamde ‘free riders’ hebben de brancheverenigingen amper invloed. De ondernemers die de veiligheidsregels aan hun laars lappen, zijn in de regel geen lid van een brancheorganisatie. Belangrijk is dat gemeenten dit soort ondernemers, die ten koste van de veiligheid van hun klanten geld willen verdienen, consequent aanpakken.
Meer informatie
Download het onderzoek van de VROM-Inspectie ( , 95 KB).
Download de checklist groepsaccommodaties ( , 88 kB). De checklist kan gebruikt worden door bijvoorbeeld scholen, sportverenigingen of familie’s die ‘op kamp’ gaan bij een groepsaccommodatie.
Achtergrondinformatie over de VROM-Inspectie: http://www.vrom.nl/inspectie.