Last van ongevraagde e-mailberichten op uw zakelijke e-mailadres? Daar is als het goed is sinds kort verandering in gekomen want per 1 juli 2009 is de Telecommunicatiewet gewijzigd waardoor het zogenaamde ‘spamverbod’ tevens is gaan gelden voor direct marketing activiteiten op zakelijke e-mailadressen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Inleiding
Op 1 juli 2009 zijn enkele wijzigingen van de Telecommunicatiewet (hierna: “Tw”) in werking getreden. Deze wijzigingen hebben betrekking op het versturen van ongevraagde berichten met een commerciële, ideële of charitatieve boodschap aan (potentiële) klanten, het zogenaamde “spamverbod”. De wijziging van de Tw heeft tot gevolg dat het spamverbod wordt uitgebreid. Om te bezien welke gevolgen deze wijzigingen in de praktijk hebben, is het van belang eerst de situatie van vóór 1 juli 2009 kort te bespreken en vervolgens in te gaan op de wijzigingen.
Situatie vóór 1 juli 2009
Opt-in
Onder de “oude” regelgeving was het in beginsel alleen toegestaan om via automatische oproepsystemen, fax en elektronische berichten, (waaronder e-mail en sms) ongevraagde informatie te verzenden voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden indien de ontvanger daarvoor toestemming had gegeven. Deze hoofdregel was vastgelegd in artikel 11.7 lid 1 Tw en wordt ook wel het opt-in-systeem genoemd.
Opt-out
Uitzondering – en versoepeling – op de hoofdregel is dat dergelijke berichten ook zonder voorafgaande toestemming verstuurd mogen worden in de volgende situaties:
i) de elektronische contactgegevens zijn verkregen in het kader van de verkoop van het product/de dienst van de verzender èn
ii) het bericht heeft betrekking op eigen en soortgelijke producten/diensten als welke de klant eerder heeft afgenomen èn
iii) bij verkrijging van de contactgegevens aan de klant duidelijk de gelegenheid is geboden om bezwaar te maken tegen het gebruik van zijn gegevens èn
iv) bij ieder bericht aan de ontvanger de mogelijkheid wordt geboden om zich kosteloos af te melden voor de dienst. Deze versoepeling op de hoofdregel is vastgelegd in artikel 11.7 lid 2 Tw en wordt ook wel het opt-out-systeem genoemd.
Heeft een klant eerder bijvoorbeeld een tafel gekocht bij bedrijf X dan is het bedrijf X in beginsel toegestaan om deze klant vervolgens per e-mail te berichten omtrent aanbiedingen van stoelen.
Toepassingsgebied
In de Tw van vóór 1 juli 2009 gold dat de hierboven omschreven bepalingen ten aanzien van ongevraagde commerciële, ideële en charitatieve communicatie slechts van toepassing waren voor zover de geadresseerden natuurlijke personen betroffen (artikel 11.8 Tw). Het “spamverbod” van vóór 1 juli 2009 zag derhalve niet op zakelijke e-mailadressen.
Wijzigingen per 1 juli 2009
Uitbreiding spamverbod naar zakelijke e-mailadressen
Met ingang van 1 juli 2009 is de Tw gewijzigd, in die zin dat het spamverbod (het versturen van ongevraagde, commerciële, ideële en/of charitatieve berichten via automatische oproepsystemen, fax en/of elektronische berichten zoals e-mail en sms) naast natuurlijke personen, tevens zal gaan gelden voor rechtspersonen. Let op, onder rechtspersonen vallen in dit kader tevens berichten richting werknemers van deze rechtspersonen voor zover deze hun zakelijke contactgegevens gebruiken, dus ook zakelijke e-mailadressen, bijv. cstein@vbk.nl.
De groep die beschermd wordt door het spamverbod is dus per 1 juli jl. uitgebreid, hetgeen betekent dat bijvoorbeeld ook het versturen van e-mail naar zakelijke e-mailadressen wordt onderworpen aan het hierboven omschreven opt-in, respectievelijk het opt-out-systeem. In beginsel zal nu dus ook voor het versturen van ongevraagde berichten met commerciële, ideële of charitatieve inhoud naar zakelijke e-mailadressen toestemming gevraagd moeten worden.
Uitzonderingen
Op het opt-in/opt-out-regime richting rechtspersonen en natuurlijke personen die handelen in de uitoefening van beroep of bedrijf (hierna gezamenlijk te noemen: “Ondernemers”) gelden wel de volgende uitzonderingen. Voor het versturen van elektronische berichten (bijv. e-mail/sms) richting Ondernemers geldt dat toestemming niet is vereist als er gebruik wordt gemaakt van elektronische contactgegevens die door de Ondernemers voor dat doel bekend zijn gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld kenbaar worden gemaakt door dit aan te geven op de website of door een daarvoor bedoeld e-mail- adres bekend te maken (bijv. reclame@vbk.nl). Ook voor het overbrengen van ongevraagde elektronische communicatie met commerciële, ideële of charitatieve inhoud, buiten de Europese Economische Ruimte (EER), is bij Ondernemers geen voorafgaande toestemming vereist, als is voldaan aan de voorschriften die daarvoor in het betreffende land gelden.
“Bel-mij-niet-register”
Naast bovengenoemde wijzigingen hield het wetsvoorstel tot wijziging van de Tw in dat een zogenaamd “bel-mij-niet-register” zou worden ingesteld voor telemarketingdiensten. Dit houdt in dat consumenten die zich aanmelden in dit register voortaan niet meer gebeld mogen worden door telemarketingbedrijven en verschoond blijven van commerciële telefoontjes. Volgens de wijzigingen in de Tw is het voor bedrijven die aan telemarketing doen verplicht om het register te raadplegen.
Het bellende bedrijf zal verplicht worden om de consument actief te wijzen op het bestaan van het register. Indien een consument aangeeft dat hij opgenomen wil worden in het register, dan is de telemarketeer verplicht dit verzoek tijdens het gesprek te honoreren en de melding onmiddellijk te regelen. Hoewel de planning was dat ook de regels omtrent telemarketing en het “bel-mij-niet-register” per 1 juli jl. in werking zouden treden, bleek deze termijn niet haalbaar, waardoor dit is uitgesteld tot 1 oktober 2009.
Handhaving en sancties
De OPTA is de toezichthouder op de naleving van de genoemde bepalingen van de Tw. De OPTA kan boetes opleggen bij overtreding van het spamverbod en/of de wettelijke regels ten aanzien van het “bel-mij-niet-register”. Deze boetes kunnen – afhankelijk van de ernst en de duur van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid – oplopen tot wel 450.000 Euro!
Conclusie
Het spamverbod gold voor 1 juli 2009 slechts ten aanzien van natuurlijke personen. Vanaf 1 juli jl. is de werking van het spamverbod uitgebreid tot zakelijke contactgegevens. Per 1 juli jl. is het derhalve verboden om via automatische oproepsystemen, fax en/of elektronische berichten (e-mail/sms) ongevraagde communicatie te versturen voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden aan zowel natuurlijke personen, natuurlijke personen die handelen in de uitoefening van beroep of bedrijf, en/of rechtspersonen (hoofdregel opt-in).
Voor het verzenden van ongevraagde elektronische berichten (bijv. e-mail/sms) met commerciële, ideële of charitatieve inhoud aan natuurlijke personen of Ondernemers is geen toestemming nodig indien i) de elektronische contactgegevens zijn verkregen in het kader van de verkoop van het product/de dienst van de verzender èn ii) het bericht betrekking heeft op eigen en soortgelijke producten/diensten als welke de klant eerder heeft afgenomen, iii) bij verkrijging van de contactgegevens aan de klant duidelijk de gelegenheid is geboden om bezwaar te maken tegen het gebruik van zijn gegevens, iv) bij ieder bericht aan de ontvanger de mogelijkheid wordt geboden om zich kosteloos af te melden voor de dienst (opt-out).
Ten aanzien van Ondernemers geldt daarnaast dat voor het verzenden van elektronische berichten met commerciële, ideële of charitatieve inhoud geen toestemming vereist is, indien de Ondernemer daartoe bestemde contactgegevens bekend heeft gemaakt of de Ondernemer gevestigd is buiten de EER en het verzenden van het bericht in overeenstemming is met de regelgeving van desbetreffend land.
Daarnaast kunnen natuurlijke personen die niet door telemarketeers gebeld willen worden, zich per 1 oktober 2009 inschrijven in het “bel-mij-niet-register”. Telemarketingbedrijven dienen vanaf 1 oktober 2009 rekening te houden met dit “bel-mij-niet-register”.
Als sanctie op het niet naleven van de wijzigingen in de Tw kan een boete opgelegd worden van maximaal € 450.000,-. Een goede reden dus om uw bedrijfsvoering in overeenstemming te brengen met de nieuwe regelgeving!
Mr. C.A. Stein en W.J. Wijntjes, Van Benthem & Keulen N.V.