Overheidsinstellingen die facturen van het bedrijfsleven te laat betalen, zouden voortaan een boete van vijf procent moeten betalen.
Dat zegt Ton Elias, Tweede-Kamerlid voor de VVD.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In gebreke
De opslag zou vanaf de eerste dag dat de overheid in gebreke blijft, moeten kunnen worden gevorderd, vindt de liberaal. ‘Dan stopt die pure laksheid bij de overheid, ze werken dat parafencircus maar eens wat rapper af!’
Ook moeten ambtenaren die herhaaldelijk facturen te lang laten liggen, worden aangepakt ’tot en met eventueel ontslag. Juist nu is iedere euro op de rekening van de ondernemer er één – en dit is het simpelste dat kan helpen.’
Laks betaalgedrag
De rijksoverheid betaalt overigens gemiddeld 75 procent van de facturen op tijd, uitgaand van een termijn van dertig dagen. Dat staat in een onderzoeksrapport, dat minister Guusje te Horst (BZK) eerder deze maand naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Volgens Elias laat de overheid de leveranciers nog steeds gemiddeld 49 dagen wachten. Uiteraard mag het lakse betaalgedrag van de overheid niet op het bordje komen van de belastingbetaler, voegt hij toe. ‘Dan snijdt zo’n departement maar wat andere onzin weg’, aldus Elias.
Milde boete
De VVD is daarmee feller dan de Europese Commissie, die eerder voorstelde een heffing van vijf procent op te leggen vanaf de 31ste dag dat er niet is betaald. Nederland is daar niet afkerig van, maar er is te weinig steun voor dit plan bij de lidstaten. Het kabinet overweegt nu een mildere boete van twee procent vanaf de 61ste dag dat betaling uitblijft.