De Minister van Economische Zaken heeft in een nieuwe beleidsregel de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een additionele motiveringsplicht opgelegd indien als gevolg van een concentratie tussen zorginstellingen het gezamenlijk marktaandeel van de betrokken ondernemingen toeneemt tot 35% of meer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De zorgsector bevindt zich in een transitiefase naar vraagsturing waarbij zorgaanbieders elkaar door concurrentie scherp houden. De Minister van Economische Zaken acht het van groot belang dat er voldoende zorgaanbieders op de markt zijn waaruit cliënten kunnen kiezen. Aanbieders met een te sterke machtspositie kunnen de op gang komende onderlinge concurrentie verstoren.
De Minister heeft in de beleidsregel specifieke zorgaspecten benoemd, welke tijdens de transitiefase aan verandering onderhevig zijn en van invloed kunnen zijn op elkaar en op de op gang komende concurrentie in de zorg. Op grond van de beleidsregel is de NMa verplicht rekening te houden met deze aspecten bij zorgconcentraties die tot aanzienlijke marktposities leiden. Dit betreft (i) de mate van transparantie van kwaliteit in de zorg, (ii) het reisgedrag en de reisbereidheid van cliënten, (iii) de mogelijkheden voor toetreding van nieuwe zorgaanbieders en (iv) de mate waarin zorginkopers zoals zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten invloed hebben op het keuzegedrag van cliënten.
Daarnaast dient de NMa de cliëntenraden van de betrokken ondernemingen en de betrokken gemeenten, indien zij bij de concentratie betrokken zijn als zorginkoper, uit te nodigen om een zienswijze af te geven. Wanneer deze zienswijzen van invloed zijn op de beoordeling, betrekt de NMa ook deze bij zijn mededeling.
Deze beleidsregel is op 10 september 2009 in werking getreden en vervalt op 1 januari 2013.
mr. Edwin Schotanus, Van Doorne N.V.