Het kabinet wil onnodige nalevingskosten van regelgeving tegengaan en bij nieuwe regels en wetten de nalevingskosten die zouden ontstaan waarder laten meewegen. Bij de toelichting op nieuwe wetsvoorstellen komt daarom voortaan een beter overzicht van die kosten. Dat schrijft staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken mede namens minister Zalm van Financiën aan de Tweede Kamer. Daarnaast heeft het kabinet het Ondernemersklankbord Regeldruk (de Commissie Stevens) gevraagd vóór de zomer met een top-10 te komen van bestaande regels met hoge nalevingskosten. Daarmee zal het kabinet vervolgens aan de slag gaan.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Nalevingskosten zijn alle kosten die een bedrijf moet maken om aan regels te voldoen. Administratieve lasten zijn daar een onderdeel van maar bedrijven moeten ook op ander terrein kosten maken om aan normen, voorschriften en procedures te voldoen. Aan regels voldoen kan bedrijven overigens ook profijt opleveren. Zo kunnen milieumaatregelen bijvoorbeeld tot extra besparingen leiden.
Voor de aanpak van administratieve lasten heeft het kabinet heldere doelen geformuleerd, een reductie van 25 procent in vier jaar tijd. De omvang van het totaal van nalevingskosten van bestaande regels valt echter niet objectief en integraal vast te stellen, zo blijkt uit een onderzoek van EIM in opdracht van het kabinet. De nalevingskosten van nieuwe regels lijken wel te berekenen, als meerkosten ten opzichte van de gangbare praktijk. In enkele pilotstudies zal het kabinet nu nagaan of daarvoor een bruikbare meetmethode kan worden opgesteld die kan worden toegepast in het kader van de Bedrijfseffectentoets. Met de Bedrijfseffectentoets wordt nu al voorgenomen regelgeving tegen het licht gehouden.