In de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond onder meer Bouwfonds en Philips Pensioenfonds is opnieuw een verdachte aangehouden. Het gaat om een directeur van een projectontwikkelaar in Utrecht.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat maakte het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend. In het kader van het onderzoek ‘Klimop’ viel opsporingsdienst FIOD-ECD dinsdag twee woningen van de bewuste directeur binnen. Daarbij werd administratie in beslag genomen.
De aangehouden directeur wordt verdacht van betrokkenheid bij valsheid in geschrifte en witwassen in een aantal onroerendgoedprojecten. Volgens Het Financieele Dagblad, dat zich baseert op ingewijden, gaat het om directeur Harm T. van projectontwikkelaar Trimp & van Tartwijk.
Een woordvoerder van het functioneel parket stelt geen namen te kunnen bevestigen. De advocaat van T. was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Vastgoedfraude
In het najaar van 2007 zette de FIOD-ECD bij een grote actie in de vastgoedfraudezaak meer dan zeshonderd mensen in voor invallen in gelijktijdig Nederland, België en Zwitserland.
Het onderzoek spitst zich toe op (ex-)medewerkers van drie bedrijven die actief zijn op het gebied van vastgoedbeleggingen: Bouwfonds, dat in handen is van Rabo Vastgoedgroep, Philips Pensioenfonds en Fortis Vastgoed. De bedrijven zelf zijn niet verdacht.
Verdachten
Hoofdverdachten in de zaak zijn de voormalig directeur van Bouwfonds, Jan van V., en zijn oom, Nico V., die jarenlang optrad als adviseur en ‘coach’ van Bouwfonds.
Inmiddels is het aantal verdachten dat het OM op de korrel heeft opgelopen tot 120. Daarbij gaat het grofweg om vijftig natuurlijke personen en ongeveer zeventig bedrijven en vennootschappen.
Miljoenen
Justitie denkt dat de verdachten samen vele tientallen miljoenen euro’s hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten, en bij de afhandeling van grote onroerendgoedtransacties. Het gaat om prestigieuze projecten als het Eurocenter en de Symphony-toren aan de Amsterdamse Zuidas.
De eerste verdachten, twee directeuren van projectontwikkelaar Willemsen Minderman uit Capelle aan den IJssel, moeten zich volgens planning op 17 november voor de rechter verantwoorden. Ze hebben al een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.