Na de felle discussies in 2006 over de mogelijk aanzuigende werking van een centraal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers is het ruim twee jaar nadien ijzingwekkend stil. Hoe dat komt? De extra toeloop bleef uit en de pardonregeling is een succes.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Mr. dr. Carolus Grütters van het Nijmeegs Centrum voor Migratierecht onderzocht de totstandkoming, inhoud en uitvoering van de Pardonregeling in gemeenten. De resultaten zijn vastgelegd in het boek De Prakijk van de Pardonregeling, dat op 10 november verscheen.
Geen aanzuigende werking
Grütters stelt vast dat de uitvoering van het pardon succesvol is verlopen. Alle betrokkenen zijn het daarover eens. De regeling is goed voorbereid in samenwerking met alle betrokkenen en niet alleen door Justitie. De afhandeling is snel verlopen. Naast de reguliere werklast zijn in twee jaar ongeveer 30.000 dossiers behandeld. De achterstanden zijn weggewerkt en er is geen sprake geweest van een aanzuigende werking. Toenmalig minister Verdonk schetste een doemscenario: honderdduizenden vreemdelingen die zich zouden melden bij de IND om ook in aanmerking te komen voor een pardonvergunning. Die hebben zich in ieder geval niet gemeld. De vooraf gemaakte schatting van de totale (doel)groep blijkt vrij dicht bij het uiteindelijke resultaat te zitten.
3000 bezwaarschriften
In totaal zijn er 33.700 beoordelingen uitgevoerd, waarvan er 27.700 tot een verblijfsvergunning hebben geleid en 6000 verzoeken zijn verworpen. Deze personen kregen geen vergunning ofwel omdat er sprake was van een veroordeling van meer dan een maand, of omdat ze niet konden voldoen aan de eis van een ononderbroken verblijf of omdat ze niet meer getraceerd konden worden.
Weliswaar zijn er 3000 bezwaarschriften ingediend waarvan het merendeel is afgewezen, maar Grütters verwacht dat een klein aantal beroepsprocedures duidelijkheid zal scheppen voor de rechten van deze groep.
Gemeentelijke noodopvang kan nog niet dicht
De pardonregeling staat niet op zich. Als tegenprestatie was met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken dat de gemeentelijke noodopvang eind 2009 zou worden gesloten. Formeel is dat nog steeds het uitgangspunt. Tegelijkertijd heeft de staatssecretaris al in een vroeg stadium onderkend dat een volledige sluiting niet haalbaar is: noodgevallen zullen zich altijd blijven voordoen. In de praktijk moet blijken in hoeverre de resterende noodopvang in gemeenten nog als probleem wordt gekenmerkt.
De vaste kamercommissie voor Justitie voert op 19 november algemeen overleg met staatssecretaris Albayrak.