Stichting Brein, de Nederlandse vertegenwoordiger van de muziekindustrie op het gebied van auteursrechten, is 32 rechtszaken gestart tegen internetters die vanaf hun pc illegale muziekbestanden over het internet verspreiden. Van deze 32 gedaagden eist Brein een schadevergoeding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Directeur Tim Kuik van Brein maakte dinsdag ook bekend dat met zeven internetters de zaak is geschikt. Het schikkingsbedrag bedroeg gemiddeld 2100 euro. De rechtszaken zullen de eerste zijn in hun soort. Nog nooit is in Nederland een zaak aangespannen tegen mensen die illegale muziekbestanden verspreiden.
Brein stuurt haar vorderingen naar de vijf grootste internetaanbieders die deze dan weer doorsturen aan de verdachte klanten. XS4ALL kondigde al eerder aan de sommatie niet door te sturen aan haar gebruikers. Planet, Het Net, @home, Wanadoo en Tiscali sturen braaf de vorderingen door.
In de vordering wordt door Brein een schikking aangeboden. Verder vraagt zij de aangeschrevene zich bekend te maken en te beloven in de toekomst geen inbreuk meer te zullen maken op auteursrechten. Wordt geweigerd zich bekend te maken, dan wil Brein hun persoonsgegevens rechtstreeks bij de internetaanbieders opeisen.
De providers hebben al laten weten geen privacygevoelige informatie van klanten te zullen afstaan. Brein sluit niet uit dat ook internetaanbieders daarom nog worden gedaagd.