Op 14 januari 2010 presenteerde de NMa haar agenda voor 2010 en 2011. Ook blikte zij terug op het afgelopen jaar. Een jaar dat met name in het teken stond van de economische crisis. De economische crisis mag geen vrijbrief vormen voor concurrentievervalsend gedrag, want gezonde concurrentie draagt juist bij aan economisch herstel, aldus de NMa. Zij heeft zichzelf voor de komende periode dan ook een duidelijk doel bepaald: “Business as usual”.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Kartelvermoedens
De NMa vermoedt kartelvorming in de meelsector. Dit vermeende kartel heeft, aldus de NMa, zeer schadelijke gevolgen voor de Nederlandse consument. Immers, meel wordt als grondstof voor allerlei alledaagse producten gebruikt. Als het vermoeden juist blijkt, dan zullen karteldeelnemers op aanzienlijke boetes van de NMa kunnen rekenen, zo zei NMa-bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch bij de presentatie van de NMa-agenda.
Verwerkende industrie
Het vermeende meelkartel en andere concrete aanwijzingen heeft de NMa er toe doen besluiten haar aandacht te zullen gaan richten op de verwerkende industrie. Het belang van de verwerkende industrie is groot, omdat een kartel op dit niveau rechtstreeks van invloed is op de prijsvorming van andere (consumenten)producten. Onderzoek in binnen- en buitenland zou erop wijzen dat in de verwerkende sector klassieke kartels – zoals prijsafspraken en gebiedsverdeling – te vinden zijn.
Zakelijke en financiële dienstverlening
Ook richt de NMa zich komend jaar op de markt voor de zakelijke en financiële dienstverlening. Er is voor deze sector gekozen, omdat er de afgelopen jaren relatief weinig innovatie-inspanningen zichtbaar zijn geweest en de arbeidsproductiviteit slechts licht groeit. Daarnaast vermoedt de NMa op de onroerend goed markt kartelvorming tussen vastgoedondernemingen die via executieveilingen handelen in huizen en bedrijfspanden. Verder zullen de ontwikkelingen van de tarieven van het betalingsverkeer nauwlettend in de gaten worden houden.
Zorg
Tenslotte heeft de NMa de zorg als aandachtsveld aangeduid. Een sector die het afgelopen jaar met de fusiezaak van de Zeeuwse ziekenhuizen volop in de belangstelling heeft gestaan. In het bijzonder zal de NMa de komende periode haar aandacht richten op de thuiszorg, farmacie, zorgverzekeringen en ziekenhuizen.
Energie en vervoer
In de vervoersector zal de NMa monopolisten prikkelen om marktconform te werken en voorwaarden te creëren waaronder concurrenten kunnen toetreden. In de energiesector stelt de NMa maximumtarieven vast die netbeheerders in rekening mogen brengen bij hun afnemers en stimuleert zij netbeheerders om investeringen te doen. De NMa realiseert zich dat het stellen van maximumtarieven en het doen van investeringen een spanningsveld teweeg brengt. Hieraan zal de NMa de komende jaren dan ook veel aandacht besteden.
Samenwerking opsporingsdiensten
Om haar toezichthoudende taak zo goed mogelijk te volbrengen werkt de NMa samen met verscheidende markttoezichthouders. De komende periode wil de NMa de samenwerking met onder meer de OPTA, NZA, AFM en DNB intensiveren. Naast deze samenwerking bestaan ook goede banden met het OM en de FIOD-ECD alsmede het CBS en de Belastingdienst.
Strafrecht
De Ministers van Justitie en Economische zaken hebben afgesproken te werken aan een stelsel van strafrechtelijke handhaving van de Mededingingswetgeving. Dit zou kunnen betekenen dat over enige tijd, naast de bestuursrechtelijke handhaving, leidinggeven aan een kartel kan worden bestraft met celstraf, een bestuursverbod of een strafrechtelijke boete.
Conclusie
De NMa-agenda 2010-2011 geeft zoveel mogelijk inzicht op welke wijze de NMa haar taak vorm wenst te geven. Aangezien het ‘verrassingseffect’ een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de handhavingstrategie van de NMa is optreden in andere sectoren zeker niet uitgesloten. De NMa noemt in haar agenda dan ook niet alle (deel)sectoren waarvan zij verwacht die de komende periode te gaan onderzoeken.
mr. Caroline Lagendijk, Van Benthem & Keulen N.V.