De ministerraad heeft op voorstel van minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met maatregelen om probleemwijken gericht aan te pakken. Het wetsvoorstel Bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek geeft grote steden meer mogelijkheden om het economische klimaat te versterken, de huisvesting van bepaalde inkomensgroepen te reguleren en overlastgevende panden te sluiten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Om het investerings- en vestigingsklimaat te versterken kan de onroerende zaakbelasting voor bedrijven worden verminderd. Hierdoor valt voor de betreffende ondernemingen een deel van de kosten weg die verbonden zijn aan het beheer en eigendom van onroerend goed. Steden groter dan 100.000 inwoners krijgen hiermee de mogelijkheid om in bepaalde achterstandsgebieden te werken aan de verbetering van het ondernemersklimaat en de bedrijvigheid.
Ook de door grote steden ervaren woonproblematiek (waaronder overbewoning) kan effectiever worden aangepakt. Er kan bijvoorbeeld worden overgegaan tot het sluiten van panden die de leefbaarheid van de buurt aantasten en/of een gevaar opleveren voor de veiligheid of de gezondheid. De minister van VROM zal hiervoor de Woningwet aanpassen.
De grote steden krijgen meer mogelijkheden om de situatie in wijken en buurten te verbeteren. Op verzoek van de gemeenteraad van de betrokken stad kan de minister van VROM gebieden aanwijzen waar extra eisen worden gesteld aan woningzoekenden. Steden kunnen dan in deze specifieke gebieden de woningmarkt reguleren en aldus de toestroom van kansarmen tijdelijk beperken.
Het wetsvoorstel Bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek is in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam, in het kader van het actieprogramma Rotterdam zet door, tot stand gekomen. De ministerraad heeft ingestemd met indiening van het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer.