74 procent van de meer dan 800 mensen die zijn geïnterviewd in een onderzoek over het referendum op 1 juni zegt het belangrijk te vinden dat de EU een grondwet krijgt. Bovendien blijkt uit het meest recente kiezersonderzoek dat in opdracht van de regering in april is uitgevoerd, dat Nederlanders die informatie krijgen over de Europese grondwet, eerder geneigd zijn vóór dan tegen de grondwet te stemmen. Hiermee wordt opnieuw aangetoond dat het geven van informatie over de grondwet van belang is.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het onderzoek, dat de stemintenties peilt van Nederlanders met betrekking tot het referendum over de Europese grondwet, toont ook aan dat het voorkamp enig terrein verliest ten opzichte van maart. Maar het aantal voorstemmers is nog steeds ruim 1,5 keer zo groot als het aantal tegenstemmers.
De nieuwste metingen vallen in twee delen uiteen: de ’spontane’ stemintentie, namelijk aan het begin van de vragenlijst, en de stemintenie nadat men van de interviewer heeft gehoord wat de Europese grondwet in het kort inhoudt.
76 procent van de geïnterviewden zegt spontaan dat ze ’zeker’ of ’waarschijnlijk’ gaan stemmen, evenveel als bij het vorige onderzoek van maart. Het aantal mensen dat spontaan zegt ’zeker’ of ’waarschijnlijk’ te stemmen, groeit als die mensen informatie over de grondwet hebben gekregen (van 75% naar 82%Het percentage spontane ’zekere’ stemmers is 47 procent (was in maart 50%).
Van de kiezers die spontaan zeggen op 1 juni zeker te gaan stemmen (47%), is 40 procent van de kiezers voor het verdrag. 31 procent is ’spontaan’ tegen.
Nadat men informatie heeft gekregen, zegt 54 procent zeker te gaan stemmen: meer informatie betekent dus meer mensen die hun stem gaan uitbrengen. Van die zekere stemmers zegt nu 52 procent dat ze vóór en 30 procent dat ze tegen de grondwet gaan stemmen. Meer informatie leidt dus ook tot meer voorstemmen, terwijl het aantal tegenstemmen licht daalt.
Ten opzichte van het onderzoek in maart is er een geringe daling van het aantal voorstemmers onder de mensen die zeggen zeker te gaan stemmen, namelijk van 55 procent naar 52 procent, terwijl het aantal tegenstemmers iets wint (was 27%). Maar onder de zeker-stemmers hebben de voorstemmers nog altijd een voorsprong van 20 procentpunten.
Uit het onderzoek blijkt verder dat, vergeleken met de situatie in maart, minder Nederlanders geloven dat de Europese grondwet de Nederlandse vervangt. Nu weet 71 procent van de Nederlanders dat dit niet waar is; in maart was dat 69 procent.
Rapportage kiezersonderzoek Europese grondwet april 2005, Ministerie van Buitenlandse Zaken